Članak

KOMENTAR

GDJE SU DRŽAVNICI Čović je danas gubitnik, Bošnjaci su to bili jučer, a razloga za slavlje nema niko!

Piše: A. Čorbo-Zećo


Da je Draganu Čoviću bitna isključivo njegova stranka i lični interesi to je već poznato, a danas je izjavom u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt potvrdio da mu do države BiH uopće nije stalo.

Tako i Čovićeva podrška Schmidtu ovisi isključivo od toga kakvu korist ima Čović i HDZ, ne nužno ni Hrvati u BiH, jer Čović svakako za legitimne uzima samo one koje su HDZ ili makar dio HNS-a.

Tako je Čović Schmidtovu odluku nazvao štetnom, i njemu i jeste, jer mu je izbijen alat preko kojeg je pokušavao uz tehničke izmjene progurati i one političke koje se tiču načina izbora članova Predsjedništva BiH.

Sada Čović nema polaznu osnovu da od partnera u vlasti traži i uslovljava, pa je njegova reakcija, za razliku od one iz 2022. i 2023. kada je slavio Schmidta, potpuno očekivana.

"Bez ikakve potrebe visoki predstavnik nameće 114 izmjena Izbornog zakona čime se poništavaju svi pozitivni učinci na našem europskom putu. Ovim nametanjem kompromitiraju se i svi dosadašnji pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja pod znak pitanja njihov budući zajednički rad. Posljedice ovakvih nametanja u ovom trenutku mogu biti nesagledive za integracijske perspektive i europsku budućnost BiH. Stoga pozivamo OHR i članice Vijeća za provedbu mira (PIC) da preispitaju ovu odluku i cjelovito sagledaju njezine posljedice", kazao je Čović.

Lider HDZ-a tako nastavlja stavljati prst u oko Americi, koja je podržala Schmidtovu odluku, a gdje je Evropska unija još jednom pokazala slabost. Njihovo protivljenje nametanju Izbornog zakona nije odvratilo Schmidta da učini takvo što.

I dok Čović priča kako Schmidt bez ikakve potrebe nameće 114 izmjena, trebao bi znati da se upravo te izmjene odnose na zahtjeve iz Brisela, a da to nikako ne uključuje 'legitimno predstavljanje' na kojem insistira kako Čović tako i Hrvatska.

Poznato je da je vlada Hrvatske direktno lobirala kod prethodnih intervencija Schmidta kada je poništio političku volju Bošnjaka, ali i izbornu volju građana, pa je Čović tako i suspenziju Ustava na jedan dan smatrao dobrim potezom. Sve to govori koliko je Čoviću stalo do države i građana.

“Predsjednik Čović i Plenković pozdravili su intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon, koja pridonosi ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda Federacije BiH. Istaknuli su da potez visokog predstavnika doprinosi stabilnosti i boljitku BiH te predstavlja prvi korak u daljnjoj izbornoj reformi”, stajalo je u izvještaju nakon jednog od susreta Čovića i Plenkovića.

Danas potpuno drugačiji stavovi, koji svakako trebaju biti signal i Čovićevim partnerima u vlasti, a to je da Čoviću nije stalo do države Bosne i Hercegovine, ali ni fer i poštenih izbora, ako će oni to uopće biti, jer valja implementirati 114 izmjena, koje se još uvijek nisu do kraja analizirale.

U svakom slučaju malo smo državničkog ponašanja vidjeli od jučer do danas. Dok jedni slave, jer je Schmidt uradio njihov posao, drugi ga kude, jer nije sve po njihovom. A, istina je da smo svi na gubitku, jer jadna je država gdje pojedinac donosi zakone, makar ti zakoni bili i dobri!

#AminaČorboZećo #ChristianSchmidt #DraganČović #IzborniZakon #BiH #izdvojeno