Članak

RUSKA AGRESIJA

Ukrajinska mornarica kaže da je trećina ruskih ratnih brodova u Crnom moru uništena ili onesposobljena

(Patria) - Ukrajina je potopila ili onesposobila trećinu svih ruskih ratnih brodova u Crnom moru u nešto više od dvije godine rata, rekao je u utorak glasnogovornik mornarice, javio je AP.

Portparol ukrajinske mornarice Dmytro Pletenchuk rekao je da je posljednji napad u subotu navečer pogodio ruski desantni brod Kostiantyn Olshansky koji je bio na doku u Sevastopolju na Krimu koji je okupirala Rusija. Brod je bio dio ukrajinske mornarice prije nego što ga je Rusija uzela kada je aneksirala poluostrvo 2014. godine.

Pletenchuk je ranije objavio da su još dva desantna broda istog tipa, Azov i Yamal, također oštećena u subotnjem udaru zajedno sa obavještajnim brodom Ivan Khurs. On je za AP rekao da je napad vikendom, koji je pokrenut projektilima Neptun proizvedenim u Ukrajini, pogodio i lučke objekte u Sevastopolju i skladište nafte.

Ruske vlasti izvijestile su o masovnom ukrajinskom napadu na Sevastopolj tokom vikenda, ali nisu priznale štetu nanesenu floti.

Pletenchuk je rekao da je najnovijim napadom uništena ili onesposobljena trećina svih ratnih brodova koje su Rusi imali u Crnom moru prije rata. Istovremeno, on je priznao da su samo dva od desetak ruskih ratnih brodova sa raketama potopljena i obećao da će Ukrajina nastaviti udare.

„Naš krajnji cilj je potpuno odsustvo vojnih brodova takozvane Ruske Federacije u regionu Azova i Crnog mora“, rekao je Pletenchuk.

Uspješni ukrajinski udari bespilotnim letjelicama i projektilima pružili su veliki moralni poticaj Kijevu u vrijeme kada se njegove snage suočavaju s nedostatkom osoblja i oružja te s ruskim napadima duž linije fronta od više od 1.000 kilometara.

Osporavanje ruske pomorske superiornosti također je pomoglo u stvaranju povoljnijih uslova za ukrajinski izvoz žitarica i drugih pošiljki iz crnomorskih luka zemlje.

Moskovski zvaničnici su šutjeli o većini ukrajinskih tvrdnji, ali prethodne gubitke mornarice potvrdili su ruski vojni blogeri i mediji koji su oštro kritikovali vojsku zbog sporog i traljavog odgovora na prijetnju.

Ranije ovog mjeseca, ruski mediji su izvijestili da je načelnik mornarice, admiral Nikolai
Yevmenov, smijenjen i zamijenjen admiralom Alexandrom Moiseyevim, komandantom ruske Sjeverne flote. Kremlj još nije najavio promjenu, ali je prošle sedmice Moiseyev predstavljen kao novi vršilac dužnosti načelnika mornarice na ceremoniji u ruskoj pomorskoj bazi.

#brodovi #flota #Svijet #Ukrajina