Članak

PETER STANO

EU: Opsežan međunarodni nadzor nespojiv s evropskom budućnošću BiH

Glasnogovornik EU Peter Stano oglasio se povodom tehničkih izmjena Izbornog zakona koje je danas nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

(Patria) - Glasnogovornik EU Peter Stano oglasio se povodom tehničkih izmjena Izbornog zakona koje je danas nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Iz EU podsjećaju da bi se Schmidtove izvršne ovlasti trebale koristiti samo kao krajnja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji.

"EU očekuje da vlasti BiH provedu potrebne reforme kojima se osigurava da se izbori provode u skladu s evropskim standardima provedbom preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije te da osiguraju transparentnost finansiranja političkih stranaka.

EU je izrazila snažnu sklonost Parlamentu BiH da preuzme odgovornost i usvoji te reforme, kao što su se čelnici državne koalicije obavezali da će to učiniti na vrijeme za provedbu na lokalnim izborima u oktobru", poručuje Stano.

EU naglašava da je opsežan međunarodni nadzor nespojiv s evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih učesnika da djeluju odgovorno i pokažu suzdržanost u nadolazećem periodu.

"Nakon odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju, EU će nastaviti sarađivati s vlastima BiH na napretku na evropskom putu", dodao je Stano.

#PeterStano #EvropskaUnija #ChristianSchmidt #VisokiPredstavnik #BiH