Članak

PENTAGON

Američki ministar odbrane: Moralni je imperativ zaštititi civile u Gazi

Američki ministar odbrane Lloyd Austin smatra da je moralni i strateški imperativ zaštititi živote palestinskih civila u Pojasu Gaze, te da je humanitarna katastrofa koja se tamo odvija sve gora.

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin smatra da je moralni i strateški imperativ zaštititi živote palestinskih civila u Pojasu Gaze, te da je humanitarna katastrofa koja se tamo odvija sve gora.

Austin je govorio na početku susreta s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom u Pentagonu, u vrijeme najhladnijih odnosa između američkog predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

- Danas je u Gazi broj stradalih civila previsok, a količina humanitarne pomoći premala. Gaza doživljava humanitarnu katastrofu, a situacija se čak i pogoršava - kazao je Austin, sjedeći preko puta Gallanta.

U izraelskim napadima na palestinsku enklavu dosad je poginulo više od 32.000 Palestinaca, tvrde tamošnje vlasti. Ekstremne nestašice hrane dovele su 2,4 miliona ljudi u opasnost od gladi.

- Potrebno nam je trenutno povećanje pomoći kako bismo izbjegli glad - govori Austin.

Razgovor Austina i Gallanta dogodio se nakon što je Netanyahu u ponedjeljak otkazao posjetu Washingtonu njegovih pomoćnika koji su trebali s američkim kolegama razgovarati o alternativama njihovim vojnim operacijama.

Izrael je bijesan jer su SAD, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, ostale suzdržane pri glasanju o rezoluciji kojom se pozvalo na "trenutni" prekid sukoba u Gazi.

#civili #Gaza #SAD #Svijet