Članak

PRED SCHMIDTOVO NAMETANJE

Procurila radna verzija izbornog zakona Rs

Banjalučka Alternativna televizija objavila je radnu verziju izbornog zakona Rs, neposredno pred press konferenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

(Patria) - Banjalučka Alternativna televizija objavila je radnu verziju izbornog zakona Rs, neposredno pred press konferenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Rs i delegata Vijeća naroda Rs, predsjednika i potpredsjednika Rs, delegata Doma naroda Parlamenta BiH iz Rs, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, izbor članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

U radnoj verziji se nalaze izrazi koji se koriste, a koji su predviđeni i postojećim Izbornim zakonom BiH, kao što su politički subjekt, izborna jedinica, izborni ciklus, izborni prag i slično.

"Republička izborma komisija i gradska, odnosno opštinska izborna komisija, samostalno raspolažu sredstvima za vršenje ovlaštenja i sprovođenje izbora u okviru odobrenog budžeta, i ovlaštene su da odrede način korištenja sredstava i da sprovode nadzor nad njihovom raspodjelom i korištenjem", navodi se, između ostalog, u radnoj verziji izbornog zakona Rs.

Izborni zakon Rs, kako se dodaje, regulisat će, između ostalog, organe za sprovođenje izbora, ovjeru u kandidovanje za izbore, sprovođenje izbora, zaštitu izbornog prava.

Ovaj zakon propisuje i način izbor narodnih poslanika u Narodnu skupštinu Rs, izbor delegata u Vijeće naroda Rs, izbor predsjednika i potpredsjednika Rs, izbor organa opštine i opoziv načelnika opštine kao i izbor organa grada i opoziv gradonačelnika.

"Sjedište republičke izborne komisije je u Banjoj Luci", propisuje izborni zakon Rs.

Podsjećamo, političari iz manjeg bh. entiteta najavili su ranije da će u slučaju Schmidtovih nametanja izbornih pravila donijeti sopstveni izborni zakon po kojem će provesti lokalne izbore u Rs.

#ChristianSchmidt #IzborniZakon #MiloradDodik #Republikasrpska #VisokiPredstavnik #BiH