Članak

EHUD OLMERT

Bivši izraelski premijer: Netanyahu mora otići

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je protivljenje sadašnjem premijeru Benjaminu Netanyahuu tokom intervjua za Al Arabiyu.

(Patria) - Bivši izraelski premijer Ehud Olmert izrazio je protivljenje sadašnjem premijeru Benjaminu Netanyahuu tokom intervjua za Al Arabiyu.

„Ne podržavam Netanyahua. Mislim da je napravio svaku moguću grešku i da mora biti uklonjen i nadam se da će biti uklonjen što je prije moguće“, rekao je Olmert u intervjuu, koji bi u cijelosti trebao biti emitovan 30. marta.

„Činim sve u okviru demokratskog sistema Izraela da se riješim Netanyahua, jer ne mislim da je on prava osoba za državu Izrael“, dodao je.

Netanyahu se suočio sa kritikom od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Kritike su se usredsredile na njegov neuspjeh da osigura oslobađanje talaca uzetih tokom napada i pristup Izraela njegovoj vojnoj kampanji u Gazi.

Olmert, koji je bio premijer od 2006. do 2009. godine, rekao je da se nada da će Izrael podržati stvaranje palestinske države i da će Palestinci pozdraviti takav korak.

Olmert je tvrdio da mirovni plan koji je predložio tokom svog premijerskog mandata nije dobio dovoljnu podršku palestinske strane.

#Izrael #Svijet #BenjaminNetanyahu #premijer