Članak

BANJA LUKA

Zbog terorističkog napada u Moskvi, MUP Rs povećao prisustvo policije s dugim cijevima

(Patria) - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike srpske na vanrednoj konferenciji saopštilo je da je zbog terorističkog napada u Moskvi povećana pripravnost i prisustvo policije sa dugim cijevima i u Rs.

Pojačano je prisustvo policije na ulicama, tržnim centrima, svim javnim okupljanjima, sjedištima institucija. Akcenat je stavljen i na dodatno obezbjeđenje škola.

Ministar Siniša Karan rekao je da je održan kolegijum MUP-a, analizirane bezbjednosne reperkusije koje mogu imati posljedice na Rs.

“Smatramo da jedan takav događaj u BiH može biti povod svim ekstremno radikalnim licima da mogu vršiti krivična djela, širiti strah i paniku ovdje. U našim procjenama smo uvijek imali u vidu izraelsko-palestinski sukob, rat Hamasa i Izraela, koji se reflektuje i na BiH. Svako dešavanje u svijetu donese novu polarizaciju u BIH”, naglasio je Karan.

Bezbjednisni izazovi koji se mogu reflektovati na potencijalno ekstremistički djelovanje ovdje su i, navode, rat u Ukrajini, Siriji, migrantske kriza.

U migrantskim grupama, ističe kriju se potencijalne radikalizovane osobe.

Analiza stanja bezbjednosti pokazala je da je stanje zadovoljavajuće, te da je trend pada ukupnog kriminaliteta evidentiran unazad 5 godina.

Naglašeno je da će biti intenzivirana koordinacija sa FUP-om, na razmjeni informacija, ali i sa drugim agencijama u BiH i svijetu, poput Europola.

#Moskva #MUPRs #TerorističkiNapad #BiH