Članak

NAKON ODLUKE VS

Privremeni premijer Libana poziva na međunarodni pritisak na Izrael da zaustavi napade na njegovu zemlju

(Patria) - Privremeni premijer Libana Najib Mikati rekao je u ponedjeljak da države trebaju izvršiti pritisak na Izrael da prestane s napadima na Liban nakon odluke Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na hitan prekid vatre u Gazi, javio je Reuters.

Izraelska vojska i libanska grupa Hezbollah razmjenjivale su vatru preko južne libanske granice paralelno s ratom u Gazi. Hezbolah nije odmah komentarisao glasanje u UN-u. U izjavi koju je podijelio njegov ured, Mikati je pozdravio taj potez, rekavši da je to „prvi korak na putu zaustavljanja izraelske agresije na Pojas Gaze“.

„Kada je u pitanju Liban, obnavljamo naš poziv zabrinutim zemljama da izvrše pritisak na
izraelskog neprijatelja da zaustavi svoju kontinuiranu agresiju na južni Liban“, naveo je.

Mikati je rekao Reutersu u februaru da bi prekid vatre u Gazi pokrenuo indirektne razgovore između Libana i Izraela kako bi se zaustavila neprijateljstva na granici i da bi se ocrtala sporna granica između dvije zemlje.

Hezbollah je rekao da će zaustaviti napad na Izrael ako se postigne prekid vatre u Gazi. Izraelski i američki zvaničnici su rekli da se prekid vatre u Gazi neće automatski proširiti na Liban.

#Izrael #Liban #napadi #Vijećesigurnosti #Svijet