Članak

NAKON NAPADA

Kirgistan apeluje na svoje građane da ne putuju u Rusiju

Samoizgnani lider opozicione Islamske renesansne partije Tadžikistana (IRPT) Muhiddin Kabiri sumnja da su Tadžici umiješani u planiranje i provedbu terorističkog napada.

(Patria) - Kirgistan je pozvao svoje građane da ne putuju u Rusiju, gdje su radnici migranti i posjetioci iz centralne Azije suočeni s ogromnim pritiskom nakon prošlosedmičnog smrtonosnog napada u blizini Moskve, u kojem je poginulo 137 ljudi.

Ruski zvaničnici saopštili su ranije da je privedeno 11 osumnjičenih, uključujući četvoricu muškaraca koji su navodno napali zabavni centar "Crocus City Hall". Kasno 24. marta, četvorica muškaraca, svi etnički Tadžici, poslani su u pritvor najmanje do 22. maja.

Još trojica Tadžikistanaca koji borave u Rusiji poslani su jučer u pritvor na najmanje dva mjeseca, prenosi RSE.

Samoizgnani lider opozicione Islamske renesansne partije Tadžikistana (IRPT) Muhiddin Kabiri sumnja da su Tadžici umiješani u planiranje i provedbu terorističkog napada.

- Iza ovog napada su definitivno stajale neke obavještajne agencije i iskusni ljudi. Ako su Tadžikistanci zaista bili umiješani u to, onda su najvjerovatnije korišteni kao oruđe. Oni su bili samo ljudi drugog ili trećeg nivoa u ovoj provokaciji - rekao je jučer Kabiri za RSE.

Iako ruske vlasti osumnjičene nisu opisale kao radnike migrante, mnogi od stotina hiljada Tadžikistanaca koji žive u Rusiji dio su radne snage migranata u zemlji, za koju Kabiri kaže da je bila podložna raznim uticajima još od autoritarnog vođe Tadžikistana Emomali Rahmona koji je zatvorio sve vođe migranata, i advokate i aktiviste koji štite prava radnika Tadžikistana jer ih je vidio kao političke rivale.

- Ono što se danas dešava tadžikistanskim migrantima, bez obzira da li su bili uključeni u ovaj napad ili ne, ili ako su na meti (zbog ksenofobičnih napada), sve je to rezultat politike vlade Tadžikistana - ističe Kabiri, koji je napustio Tadžikistan nakon što je njegovu stranku 2015. zabranio Vrhovni sud kao terorističku organizaciju.

Zvaničnik ministarstva vanjskih poslova Kirgistana Bakyt Kadyrov rekao je jučer za RSE da ruske vlasti sprovode antiterorističke operacije i da stoga pojačavaju svoje provjere pojedinaca koji dolaze i napuštaju Rusiju nakon napada 22. marta.

- Sve (kirgiške) organizacije dijaspore u Rusiji su obaviještene o situaciji. Nemamo informacije o dužini antiterorističkih operacija (u Rusiji).

(Kirgiškim) građanima koji su na crnoj listi ili su prekršili zakon u prošlosti je zabranjen ulazak u (Rusiju) - navodi Kadyrov, dodajući da telefonske linije u ministarstvu i ambasadi Kirgistana u Rusiji rade danonoćno.

#Kirgistan #Rusija #Svijet