Članak

TELEFONSKI RAZGOVOR

Macron upozorio Netanyahua: Svaki prisilan transfer stanovništva je ratni zločin

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je jučer protivljenje izraelskoj ofanzivi na grad Rafah.

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je jučer protivljenje izraelskoj ofanzivi na grad Rafah, upozorivši da bi prisilno preseljenje stanovništva predstavljalo ratni zločin, prenosi AFP.

Macron je tokom telefonskog razgovora s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom ponovio da je neophodan neposredni i trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, te osudio nedavne najave izraelskih zvaničnika o kolonizaciji.

Izrael je u petak, 22. marta najavio zapljenu 800 hektara zemlje na okupiranoj Zapadnoj obali u cilju izgradnje novih naselja.

Macron je informisao Netanyahua o namjeri da podnese nacrt rezolucije Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom bi pozvao na neposredni i trajni prekid vatre.

Moskva i Peking usprotivili su se sličnom prijedlogu rezolucije iz Washingtona, ocjenjujući ga licemjernim.

Francuski predsjednik insistirao je da Izrael bez odlaganja i bez uslova otvori sve postojeće kopnene prelaze za Pojas Gaze.

Izrael prijeti ofanzivom na Rafah kako bi uništio Hamas, koji su EU i SAD označile terorističkom organizacijom.

Invaziji na Rafah protive se Ujedinjene nacije. Ofanzivi na Rafah bez plana za evakuaciju civila protive se i SAD, kao najveći saveznik Izraela.

U Gazi je, prema podacima Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa, od 7. oktobra prošle godine poginulo više od 32.000 ljudi, većinom žena i djece.

Veći dio Gaze je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika raseljena i suočava se s velikom humanitarnom krizom.

Izrael je pokrenuo rat nakon napada Hamasa 7. oktobra u kojem je, prema podacima izraelskih vlasti, ubijeno 1.200 ljudi.

#BenjaminNetanyahu #EmmanuelMacron #Izrael #Svijet