Članak

CRVENO MORE

Neidentifikovani projektil pogodio tanker kod Jemena

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti za prijavljeni napad, za koji je UKMTO rekao da je dogodio 23 nautičke milje zapadno od jemenske luke Mokha.

(Patria) - Jedno plovilo pogođeno je u subotu „neidentifikovanim projektilom“ kod Jemena, gdje su Husi pojačali napade na brodove na Crvenom moru, prenijele su agencije.

Pogodak je izazvao požar koji je „uspješno ugašen“, a i plovilo i posada su „prijavljeni i sigurni“, saopštio je britanski UKMTO koji se bavi nadgledanjem pomorske trgovine i sigurnosti. Dodaje se da je brod na putu za svoju sljedeću luku pristajanja.

Nije bilo trenutnog preuzimanja odgovornosti za prijavljeni napad, za koji je UKMTO rekao da je dogodio 23 nautičke milje zapadno od jemenske luke Mokha.

Agencija za pomorska sigurnost Ambrey rekla je da je ciljano plovilo bio tanker za naftu pod zastavom Paname na putu za luku New Mangalore u Indiji. Prema Ambreyju, „podaci o registraciji tankera, uključujući ime i operatera, promijenjeni su tek u februaru 2024.“

Tanker je 2019. godine registrovala britanska firma Union Maritime Ltd, saopštila je ta agencija, napominjući da je još jedno plovilo povezano s istom kompanijom ranije bilo na meti Husa.

Milicija koju podržava Iran, a koja kontroliše veći dio jemenske obale Crvenog mora, pokrenula je na desetine napada raketama i dronovima na brodove u protekla četiri mjeseca, akcije za koje kažu da su u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Husi su obećali da će gađati izraelske, britanske i američke brodove, kao i plovila koja idu prema izraelskim lukama, ometajući saobraćaj duž vitalne trgovačke rute.

Sjedinjene Države, koje predvode međunarodnu koaliciju namijenjenu zaštiti brodova na Crvenom moru, od sredine januara gađaju mete Husa u Jemenu.

U petak je američka vojska saopštila da je „izvela napade samoodbrane na tri podzemna skladišta Husa.“

Centralna komanda SAD-a saopštila je da su njene snage uništile i četiri drona i registrovale četiri protivbrodske balističke rakete koje su Husi ispalili prema Crvenom moru istog dana.

#Brod #CrvenoMore #Husi #Jemen #Svijet