Članak

VIJESTI SA ISTOKA

Irački premijer će posjetiti Washington radi razgovora o odlasku američkih trupa

Sudanijev ured saopštio je da će „razgovarati o budućim odnosima“ između Iraka i Sjedinjenih Država nakon borbe protiv ekstremista.

(Patria) - Predsjednik Joe Biden dočekaće 15. aprila iračkog premijera na razgovorima o prisustvu američkih trupa, objavila je u petak Bijela kuća, dok se tenzije smiruju nakon sukoba SAD-a s proiranskim milicijama. To će obilježiti prvo putovanje u Washington premijera Mohameda Shia al-Sudanija, koji je preuzeo dužnost u oktobru 2022., javio je AFP.

Sudani je u prošlosti pozivao na povlačenje američkih snaga, raspoređenih prije gotovo deset godina u sklopu kampanje za poraz ekstremističke grupe Islamska država, poznatije kao ISIS, koja je zauzela ogromne dijelove Iraka i Sirije.

Biden i Sudani će razgovarati o „našoj zajedničkoj posvećenosti trajnom porazu ISIS-a i evoluciji vojne misije“, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Sudanijev ured saopštio je da će „razgovarati o budućim odnosima“ između Iraka i Sjedinjenih Država nakon borbe protiv ekstremista.

Napetosti su porasle usred rata Izraela i Hamasa s oružanim grupama povezanim s Iranom koje su izvele niz napada na američke položaje na Bliskom istoku, kao na glavnog saveznika Izraela. Sjedinjene Države su odgovorile nakon što su krajem januara u napadu dronom ubijena tri američka vojnika stacionirana u jordanskoj pustinji. U napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu ubijen je Abu Baqir al-Saadi, viši komandant Kataeb Hezbollaha, kojeg je američka vojska optužila za planiranje i učešće u napadima na američke snage. Irak, nadajući se da neće biti zahvaćen američko-iranskim neprijateljstvom, protestovao je zbog napada.

Tenzije su splasnule između Sjedinjenih Država i Iraka, koji su nastavili razgovore o budućnosti anti džihadističke koalicije. Iračke vlasti izrazile su nadu u sastavljanje vremenskog okvira za smanjenje prisustva američkih snaga.

I Biden i Donald Trump, koji se želi vratiti u Bijelu kuću na izborima u novembru, generalno se protive produženom raspoređivanju trupa u inostranstvu, pri čemu je Biden 2021. godine dovršio povlačenje američkih snaga iz Afganistana, gdje su talibani brzo preuzeli kontrolu.

Sjedinjene Države imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i 900 u susjednoj Siriji kao dio koalicije. Iran ima značajan politički uticaj u Bagdadu. Njegovi irački saveznici dominiraju parlamentom i imenovali su sadašnju vladu.

#Bagdad #BliskiIstok #Hamasa #Irak #Iran #ISIS #Izrael #JoeBiden #MohamedaSudanija #SjedinjeneDržave #svijet