Članak

SAVJETNIK ZELENSKOG

Podoljak: Ukrajina nema apsolutno nikakve veze s pucnjavom u Moskvi

Ukrajina nema apsolutno nikakve veze sa pucnjavom u Moskvi, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, opisujući napad terorističkim činom.

(Patria) - Ukrajina nema apsolutno nikakve veze sa pucnjavom u Moskvi, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak, opisujući napad terorističkim činom.

"Budimo jasni, Ukrajina nema apsolutno nikakve veze s ovim događajima. Nema ni najmanje sumnje da će događaji u Moskvi pridonijeti naglom povećanju vojne propagande, ubrzanoj militarizaciji, proširenoj mobilizaciji i, u konačnici, razmjera rata.

Također će poslužiti i kao opravdanje očiglednih genocidnih napada na civilno stanovništvo Ukrajine", naveo je na društvenim mrežama Podoljak, čija se zemlja već dvije godine bori protiv ruske invazije.

I grupa Sloboda Rusije, koja okuplja ruske borce protiv Kremlja sa sjedištem u Ukrajini, negirala je bilo kakvu umiješanost u smrtonosni oružani napad na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve.

"Naglašavamo da se Legija ne bori protiv ruskih civila", rekla je grupa koja krivi "Putinov teroristički režim".

Manja grupa napadača, procjenjuje se da ih je bilo do pet, odjevena u maskirne odore, napala je iz automatskog oružja ljude okupljene u koncertnoj dvorani u blizini Moskve ubivši pritom više desetina, a ranivši više od 100 ljudi.

Bačene su i zapaljive bombe zbog čega je, prema prvim procjenama, trećina dvorane izgorjela, a krov je u potpunosti zahvaćen vatrom.

Za sada se ne zna ko su napadači, a rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da je riječ o terorističkom činu. U Moskvi su tokom vikenda otkazani svi masovni događaji i okupljanja.

#FSB #Kremlj #Legija #MarijaZaharova #MihailoPodoljak #Moskva #Napad #PutinovRežim #Rusija #Ukrajina #svijet