Članak

ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE

Blinken upozorio Izrael: Napad na Rafah dodatno će vas izolovati

Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je jučer Izrael da bi ga ofanziva na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze mogla dodatno izolovati te naštetiti njegovoj dugoročnoj sigurnosti.

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je jučer Izrael da bi ga ofanziva na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze mogla dodatno izolovati te naštetiti njegovoj dugoročnoj sigurnosti.

Razgovarajući s novinarima pri odlasku iz Izraela, američki šef diplomatije je rekao da je vodio "iskrene razgovore" s izraelskim čelnicima, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahu je nakon susreta s Blinkenom najavio da je Izrael spreman nastaviti rat protiv Hamasa sam, u vrijeme tenzija sa SAD-om zbog sukoba u Gazi koji ulazi u šesti mjesec.

Blinken kaže da Washington stoji uz Izrael u cilju uništenja Hamasa i osiguravanja svoje dugotrajne sigurnosti, no da "velika kopnena vojna operacija u Rafahu" nije put ka tome.

- Time se rizikuje ubistvo još civila. Rizikuje se izazivanje još većeg haosa pri pružanju humanitarne pomoći. Rizikuje se daljnja izolacija Izraela u svijetu i ugrožava njegova dugoročna stabilnost i položaj - smatra Blinken.

Američki predsjednik Joe Biden s Netanyahuom je dogovorio da će izraelska delegacija iduće sedmice posjetiti Washington kako bi se raspravio plan za Rafah.

- Moći ćemo im detaljno izložiti kako se ti ciljevi mogu najbolje postići integrisanim humanitarnim, vojnim i političkim planom. Sve ćemo to staviti na sto. Naravno, saslušat ćemo i njih - kazao je Blinken.

Blinken je s izraelskim dužnosnicima raspravljao i o osnaživanju humanitarne pomoći za stanovnike Gaze, spomenuvši podatak da je 100 posto tamošnje populacije pod rizikom gladi.

- Proteklih dana dogodili su se pozitivni koraci kako bi se situacija poboljšala, no to nije dovoljno - ističe Blinken.

Dodaje da SAD u Dohi imaju timove koji dogovaraju privremeni prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje preostalih talaca otetih 7. oktobra u Izraelu.

#AntonyBlinken #BenjaminNetanyahu #Doha #Gaza #Hamas #humanitarnaPomoc #Izrael #JoeBiden #Rafah #Washington #svijet