Članak

MINISTARSTVO ODBRANE

Ministar odbrane Helez razgovarao s vojnim izaslanikom SAD-a

(Patria) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas je primio vojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

Sagovornici su razgovarali o daljem razvoju i aktivnostima Oružanih snaga BiH, kao i političkoj situaciji u Europi i regiji. Brigadir Adams je čestitao ministru Helezu na činjenici da je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Helez je istaknuo kako je ponosan što je Vijeće ministara BiH, u kojem je on zamjenik
predsjedavajuće, na tom putu više uradilo za godinu dana nego ostali sazivi Vijeća ministara BiH za duži niz godina.

„Otvaranjem pregovora za punopravno članstvo u EU sad počinje pravi posao za BiH na
euroatlantskom putu, a mi ćemo vam u tome i dalje pomagati,“ rekao je vojni izaslanik SAD u BiH.

Ministar Helez je posebno istakno da mu je iznimno drago što se u javnoj komunikaciji NATO-a ističe činjenica da su vrata punopravnog članstva u NATO savezu otvorena za BiH, Ukrajinu i Gruziju, ali i pri tome naša zemlja ističe ka jedina od tih država koja ima Akcijski plan za članstvo (MAP).

„Hvala Vam što u tome imamo ključnu potporu Sjedinjenih Američkih Država, kao i u suočavanju s malignim ujtecajima koji nas u tome pokušavaju omesti,“ rekao je ministar Zukan Helez.

Brigadir Adams je konstatirao i da je nedavna posjeta članova Sjevernoatlanskog vijeća (NAC) Bosni i Hercegovini bio vrlo uspješan i koristan za BiH. Sagovornici su razgovarali i o izazovima u procesu nabavki i modernizacije OS BiH, kao i procesu podmlađivanja personala Oružanih snaga BiH.

#BiH #ZukanHelez #EricAdams #NATO #odbrana