Članak

ZADUŽENJE

MMF odobrio ratu kredita Ukrajini od 880 miliona dolara očekujući kraj rata ove godine

(Patria) - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda je odobrio treću reviziju ukrajinskog programa zajma u iznosu od 15,6 milijardi dolara, omogućavajući oslobađanje 880 miliona dolara za budžetsku podršku i povećanje ukupnih isplata na 5,4 milijarde dolara, saopštio je MMF.

MMF je rekao u četvrtak da su rizici s kojima se Ukrajina suočava i dalje izuzetno visoki,
posebno neizvjesnosti oko rata s Rusijom i izgledi za vanjsko finansiranje, iako je šef ukrajinske misije Gavin Grey rekao novinarima da fond i dalje očekuje da će se rat u Ukrajini smiriti do kraja 2024. godine, javlja Reuters.

Grey je rekao da je ukupni učinak Ukrajine u programu MMF-a ostao snažan tokom prve godine i da je ispunila sve osim jednog od kvantitativnih kriterijuma učinka. Promašaj je uključivao porezne prihode, ali je uključivao vrlo mali iznos.

Ukrajina bi trebala dobiti sredstva u narednim danima, rekao je Grey. To bi trebala biti
dobrodošla vijest jer američki Kongres nastavlja raspravu o odobrenju dodatnog paketa pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara. Grey je rekao da će MMF morati da prouči uticaj na nivo duga Ukrajine ako američki zakonodavci odluče da pretvore dio tih sredstava u zajam umjesto u grant. Sanaa Nadeem, zamjenica šefa misije MMF-a za Ukrajinu, rekla je da je MMF odobrio novu analizu održivosti duga za Ukrajinu koja nije značajno promijenila makroekonomsku analizu, ali je isključila oko tri milijarde dolara duga za ruske euroobveznice koje je Ukrajina osporila vlasti.

Ona je rekla da je postignut kredibilan napredak u restrukturisanju ukrajinskog komercijalnog duga i da MMF očekuje da će se tehnički razgovori o tome pokrenuti u narednim sedmicama.

#MMF #Ukrajina #krediti #Svijet