Članak

CRVENO MORE

Američka vojska uništila balističke rakete koje su lansirali Husi

(Patria) - Američka vojska je u četvrtak saopštila da je uništila dvije protivbrodske balističke rakete i bespilotnu površinsku letjelicu koju su lansirali Husi iz Jemena, javili su arapski mediji.

„Utvrđeno je da ovo oružje predstavlja neposrednu prijetnju koalicionim i trgovačkim brodovima u regionu“, napisala je američka Centralna komanda na društvenoj mreži X.

Husi su pokrenuli oko pedeset napada na civilne i vojne brodove u vodama kod Jemena od prošle godine, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američkog Ministarstva odbrane.

Uprkos kontinuiranim zračnim napadima američkih i britanskih snaga, Husi koje podržava Iran ustrajavaju u gađanju trgovačkih brodova koji plove ključnom trgovačkom rutom Crvenog mora.

Pokrenuvši kampanju u novembru, Husi su gađali brodove u Adenskom zaljevu i Crvenom moru, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi. Njihove prijetnje odnose se na izraelska, britanska i američka plovila, kao i na one koji idu u izraelske luke.

Posljedice napada dovele su do porasta troškova osiguranja za brodove koji plove kroz Crveno more, primoravši mnoge brodarske kompanije da se idu na duži put oko južnog vrha Afrike.

#rakete #SAD #Husi #Jemen #Crvenomore #Svijet