Članak

MAĐARSKI PREMIJER

Orban očekivano čestitao Putinu

Neki evropski ministri su ocijenili da su izbori farsa.

(Patria) - Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je jučer na reizboru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Evropska unija, čija je Mađarska članica, ocijenila je da su ruski predsjednički izbori od 15. do 17. marta održani u jako ograničenom okruženju pogoršanom ilegalnom ratnom agresijom na Ukrajinu.

Neki evropski ministri su ocijenili da su izbori farsa.

No, glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs rekao je da je Orban, u pismu Moskvi, čestitao Vladimiru Putinu na reizboru.

Orban je istakao da saradnja između Mađarske i Rusije, zasnovana na uzajamnom poštovanju, omogućuje važne razgovore čak i u izazovnim geopolitičkim kontekstima.

"Premijer Orban potvrdio je predanost Mađarske miru i spremnost na jačanje saradnje u sektorima koji nisu ograničeni međunarodnim pravom, naglasivši važnost dijaloga u jačanju mirnih odnosa", napisao je Kovacs na X-u.

Mađarska njeguje bliskije odnose s Rusijom nego druge države članice EU. Orban je u oktobru rekao da se "ponosi" svojim kontaktima s Putinom, s kojim se sastao u Kini uprkos nastojanjima EU da izoluje Moskvu ne bi li prekinula rat u Ukrajini.

Mađarska je jučer rekla da se neće pridružiti češkoj inicijativi za nabavku i slanje oružja Ukrajini.

Zapadne zemlje osudile su u ponedjeljak izbore na kojima je Putin premoćno pobijedio, dok su mu Kina, Indija i Sjeverna Koreja čestitale.

#ViktorOrban #VladimirPutin #Svijet