Članak

LIDER DESNOG CENTRA

Luis Montenegro novi premijer Portugala

Pozvao ga je da formira manjinsku vladu nakon osam godina socijalističke vladavine.

(Patria) - Portugalski predsjednik imenovao je Luisa Montenegra, čelnika Demokratskog saveza desnog centra (AD), za novog premijera zemlje.

Pozvao ga je da formira manjinsku vladu nakon osam godina socijalističke vladavine, javio je Reuters.

AD je pobijedio na parlamentarnim izborima 10. marta sa malom razlikom, daleko od većine.

Montenegro (51), više puta je govorio da je njegova stranka spremna da vlada sama i da neće pregovarati o širokom sporazumu sa krajnje desničarskom strankom Chega da rade zajedno.

Chega se pojavila kao politička snaga nakon što je učetvorostručio svoj rezultat u parlamentu, prvi put za krajnje desničarsku stranku od pada fašističke diktature prije 50 godina.

Vlada AD-a će zavisiti od parlamentnih dogovora u parlamentu sa Chegom ili lijevicom u usvajanju zakona, što je čini potencijalno nestabilnom.

Očekivana nominacija od strane konzervativnog predsjednika Marcela Rebela de Souse uslijedila je nešto poslije ponoći nakon što je izborna komisija prebrojala preostale glasačke listiće iz inostranstva, čime je Chega dobila dva dodatna mjesta, dok su AD i socijalisti samo po jedno.

Sveukupno, AD je osvojio 80 mjesta u parlamentu od 230 mjesta, a slijede ga socijalisti sa 78 i Chega, koja je osnovana prije samo pet godina, sa 50.

Nakon što je imenovan za premijera, Montenegro je rekao novinarima da će vlada položiti zakletvu 2. aprila.

U roku od deset dana od tog datuma mora predstaviti svoj program parlamentu, koji se automatski odobrava osim ako parlament ne glasa da ga odbije. Montenegro je dodao će svoj kabinet ministara predstaviti Rebelu de Souzi sljedećeg četvrtka.

Analitičari očekuju da će budžet za 2025. godinu biti prvi test opstanka vlade do kraja ove godine. Odbačen budžet mogao bi dovesti do novih izbora.

Lider stranke Chega i bivši TV sportski komentator Andre Ventura zaprijetio je da će glasati protiv i rekao da će AD biti odgovoran za političku nestabilnost ako nastavi ignorisati njegovu stranku.

On je dao podršku nekim početnim koracima koje je predložio Montenegro, poput većih plata i beneficija za zdravstvene radnike, policiju i nastavnike te niže poreze na dohodak.

Lider socijalista Pedro Nuno Santos rekao je u utorak da je „praktički nemoguće“ da njegova stranka podrži budžet AD-a za 2025. godine, ali je otvoren za pregovore o mjerama za pomoć sektorima zdravstva, obrazovanja i sigurnosti.

#Portugal #izbori #Svijet