Članak

NEURALINK ELONA MUSKA

Paralizovani pacijent s ugrađenim moždanim čipom igrao šah na internetu

Startup Neuralink Elona Muska koji se bavi čipovima za mozak prenosio je u srijedu uživo svog prvog pacijenta koji je implantirao čip kako koristi svoj um za igranje šaha na mreži.

(Patria) - Startup Neuralink Elona Muska, koji se bavi čipovima za mozak, prenosio je jučer uživo svog prvog pacijenta koji je implantirao čip kako koristi svoj um za igranje šaha na mreži.

Noland Arbaugh, 29-godišnji pacijent koji je paralizovan ispod ramena nakon nesreće u ronjenju, igrao je šah na svom laptopu i pomjerao kursor koristeći Neuralink uređaj.

Implantat nastoji omogućiti ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći samo svoje misli.

Arbaugh je dobio implantat od kompanije u januaru i mogao je kontrolisati kompjuterski miš koristeći svoje misli, rekao je Musk prošlog mjeseca, javlja Reuters.

„Operacija je bila super lahka“, rekao je Arbaugh u video snimku koji je emitovan na Muskovoj mreži X, misleći na proceduru implantacije. „Doslovno sam pušten iz bolnice dan kasnije. Nemam kognitivna oštećenja“, dodao je.

„U osnovi sam odustao od igranja te igre“, rekao je Arbaugh, misleći na igru Civilization VI, „svi ste mi (Neuralink) dali mogućnost da to ponovo uradim i igrao sam osam sati zaredom.“

Razrađujući svoje iskustvo s novom tehnologijom, Arbaugh je rekao da ona „nije savršena“ i da su „naišli na neke probleme“.

„Ne želim da ljudi misle da je ovo kraj puta, ima još puno posla da se uradi, ali to je već promijenilo moj život“, dodao je.

Kip Ludwig, bivši programski direktor za neuronski inženjering u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je da ono što je Neuralink pokazao nije „proboj“.

„Još uvijek je u ranim danima nakon implantacije i postoji mnogo učenja i na strani Neuralinka i na strani subjekta kako bi se maksimizirala količina informacija za kontrolu koja se može postići“, dodao je.

Bez obzira na to, Ludwig je rekao da je pozitivan razvoj za pacijenta to što su mogli da komuniciraju sa računarom na način na koji nisu bili u mogućnosti prije implantacije. „To je svakako dobra polazna tačka“, rekao je.

#ElonMusk #šah #zanimljivosti #magazin1