Članak

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Katica o promjeni Pravilnika za upotrebu vodenog topa: Sve je u skladu sa evropskom regulativom

(Patria) - Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica posljednjih dana u fokusu je javnosti. Građani su nezadovoljni sigurnosnom situacijom, te su mogu čuti zahtjevi i za njegovom ostavkom. Hitna sjednica Skupštine KS o sigurnosnoj situaciji zakazana je nakon niza događaja koji su uznemirili javnost i ona će se održati 29. marta.

Na pitanje kako ocjenjuje sigurnosnu situaciju u KS i da li podržava održavanje hitne sjednice Skupštine KS kako bi se o toj temi diskutiralo, Katica je za Patriju kazao da je "za nas uvijek najvažnija informacija koja dolazi od građana i razumijemo njihovu zabrinutost, s obzirom na to da su se u relativno kratkom vremenskom periodu desili određeni događaji koji izazivaju nesigurnost i mi to moramo uvažiti."

"Istovremeno, postoje podaci Uprave policije koji pokazuju značajne pomake u borbi protiv kriminaliteta, smanjenje krivičnih djela teških krađa, razbojništava, maloljetničke delinkvencije. Statistika nam nije važnija od mišljenja građana, ali je ona naš instrument pomoću kojeg prilagođavamo naš rad problematici koju imamo na terenu.

Što se tiče hitne sjednice, podržavam svaku konstruktivnu raspravu i razmjenu mišljenja koja će doprinijeti donošenju još boljih rješenja u interesu naših građana. Stoga, hitnoj sjednici Skupštine KS, pored MUP-a KS, trebaju prisustvovati i svi ostali faktori društva koji utiču na ukupnu sigurnosnu situaciju. MUP Kantona Sarajevo će podnijeti kompletan izvještaj o poduzetim radnjama u oblasti smanjenja broj krivičnih djela, jačanju kapaciteta policije, djelovanju na terenu, jačanju materijalno-tehničkih resursa, kao i o dosad realizovanim zaključcima Skupštine KS", kazao je ministar Katica.

Katica je kazao da će kroz izvještaj koji će predstaviti na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo rezimirati sve što je kao ministar poduzeo od početka mandata.

"A što će biti pokazatelj velikih promjena koje smo pokrenuli u MUP-u Kantona Sarajevo i projekata koje smo započeli – neke od njih i nakon višegodišnjeg nedjelovanja u oblasti jačanja policije, osiguranja boljih uslova rada za policiju, nabavku nove opreme i materijalno-tehničkih sredstava, jačanje infrastrukture i drugo. Moj posao je da završim započeto i ja se ne povlačim pred problemima. Dali smo obećanja građanima i mi ćemo ih ispuniti", navodi Katica.

Nedavno je na prijedlog policijskog komesara Fatmira Hajdarevića ministar Katica promijenio Pravilnik o upotrebi o načinu i postupku upotrebe i pravdanja sile i to se odnosi na primjenu vodenog topa, te se sada on može koristiti i bez hemijskih sredstava i boje ali i sa npr. suzavcem što do sada nije bila praksa.

Na pitanje da li smatra opravdanim ovakvu upotrebu vodenog topa i da li je prije izmjene konsultirano zakonodavstvo evropskih zemalja i ima li nekih zakonskih prepreka kada je riječ o ljudskim pravima, ugrožavanju zdravlja ljudi hemijskim sredstvima ministar Katica odgovara:

"Upotreba vodenog topa je regulisana na način kao i u zemljama Evropske unije i konsultovana je njihova regulativa, kao i upute OSCE-a. Po pitanju upotrebe hemijskih sredstava također je konsultovana evropska regulativa i regulativa Velike Britanije o vrstama hemijskih sredstava koja se mogu koristiti u ove svrhe. Sve u vezi upotrebe vodenog topa je u skladu sa regulativom zemalja EU, kao i po pitanju načina upotrebe i vrste hemijskih sredstava", naveo je Katica.

#BiH #AdmirKatica #vodenitop #unutrašnjiposlovi