Članak

PREDSJEDNIČKI IZBORI

Nezavisni glasači u Arizoni na meti dok Biden gura velike Intelove investicije

Pored nadmetanja između Bidena i republikanskog izazivača Donalda Trumpa, birači Arizone će birati nasljednika senatorice u penziji Kyrsten Sineme.

(Patria) - Potez predsjednika Joea Bidena u srijedu da upumpa 19,5 milijardi dolara u Intelov prošireni posao proizvodnje čipova mogao bi isplatiti kritičnom dijelu američkog biračkog tijela koje je potrebno njegovim demokratama - nezavisnim glasačima u državi Arizona.

Ovaj potez će otvoriti hiljade radnih mjesta u jugozapadnoj državi za koju se očekuje da će igrati ključnu ulogu u određivanju izbora za predsjednika i Kongres 5. novembra. Nedavne ankete pokazuju da je ekonomija druga briga birača Arizone nakon imigracije, javio je Reuters.

Pored nadmetanja između Bidena i republikanskog izazivača Donalda Trumpa, birači Arizone će birati nasljednika senatorice u penziji Kyrsten Sineme, demokrate koja je postala nezavisna, i odlučivati o dvije tijesne utrke za mjesta u Predstavničkom domu koje sada drže republikanci.

"Potencijal bi mogli biti nezavisni birači“, rekao je Thom Reilly, profesor na Školi za javne poslove Univerziteta Arizona State, koji kaže da su nezavisni najveći glasački blok u državi i da su predstavljali oko 40 posto birača na međuizbornim izborima 2022. godine. „Nezavisni su izašli u značajnom broju za demokrate 2022. godine“, rekao je Reilly, koji je dodao da bi vijesti od srijede mogle imati težinu kod velikog i rastućeg broja mladih i latinoameričkih birača.

Sredstva dolaze iz Zakona o čipovima i nauci iz 2022. godine, koji predviđa oko 52 milijarde dolara subvencija federalne vlade za podršku domaćoj proizvodnji poluprovodnika, zajedno sa oko 24 milijarde dolara vrijednim poreznim kreditima za ulaganja. Pored Arizone, sredstva će ići u Ohio, dom još jedne ključne senatske trke, New Mexico i Oregon. Intel procjenjuje da će nova postrojenja otvoriti 3.000 novih radnih mjesta u kompaniji i još 6.000 mjesta za građevinske radnike koji grade te fabrike.

Arizona će igrati ključnu ulogu u određivanju da li demokrate mogu zaštititi svoju tanku većinu od 51-49 u Senatu. U utrku će demokratski predstavnik Ruben Gallego i bivši republikanski televizijski emiter Kari Lake, koji podržava Trumpa.

Biden je osvojio Arizonu u trci protiv Trumpa 2020. Anketa koledža Emerson od 22. februara na 1.000 registrovanih birača u državi pokazala je da Trump vodi sa 46% prema 43%, što je unutar granice greške od tri procentna poena. U istoj anketi, Gallego je vodio sa 46% prema 39% za Lakea, sa 15% neodlučnih.

Intel je rekao da će novi, prošireni objekti biti u gradu Chandler, oko 32 km jugoistočno od Phoenixa, što je blizu dva najkonkurentnija državna okruga House. S obzirom da republikanci imaju tijesnu većinu od 219-213, nekoliko promjena bi moglo promijeniti kontrolu nad Domom. Oba mjesta drže republikanci, David Schweikert i Juan Ciscomani. Republikanci i demokrate održavaju primarne izbore 30. jula. Schweikert, koji je ponovo izabran 2022. godine sa 3.200 glasova, glasao je protiv zakona o investicijama u čipove, kao i većina njegovih republikanskih kolega u Predstavničkom domu. Ciscomani je republikanac u prvom mandatu koji nije bio u Kongresu 2022. godine.

Gallego je glasao za prijedlog zakona.

#JoeBiden #Arizona #KyrstenSinema #RubenGallego #KariLake #Intel #Chandler #Phoenix #DavidSchweikert #JuanCiscomani #Svijet