Članak

SAD

Desetine bivših američkih zvaničnika pozivaju Bidena da izvrši pritisak na Izrael u vezi sa pravima Palestinaca

Sjedinjene Države moraju biti spremne poduzeti konkretne mjere da se suprotstave

(Patria) - Gotovo sedamdeset bivših američkih zvaničnika, diplomata i vojnih oficira pozvalo je Joea Bidena da upozori Izrael na ozbiljne posljedice ako Palestincima uskrati građanska prava i osnovne potrepštine i proširi aktivnost naseljavanja na okupiranoj Zapadnoj obali.

„Sjedinjene Države moraju biti spremne poduzeti konkretne mjere da se suprotstave“ takvim praksama, rekli su u otvorenom pismu predsjedniku Bidenu, „uključujući ograničenja pružanja (američke) pomoći (Izraelu) u skladu sa američkim zakonom i politikom“, javio je Reuters.

Među potpisnicima je bilo više od deset bivših ambasadora, kao i drugi penzionisani zvaničnici State Departmenta i bivši zvaničnici Pentagona, obavještajne službe i Bijele kuće, uključujući Anthonyja Lakea, savjetnika za nacionalnu sigurnost bivšeg predsjednika Billa Clintona.

U pismu je naglašeno rastuća zgroženost u Sjedinjenim Državama zbog izraelskih operacija protiv Hamasa u Pojasu Gaze koje su počele napadom 7. oktobra na južni Izrael u kojem su ubili oko 1.200 ljudi i uzeli 253 taoca. Velik dio Gaze je uništen, a skoro 32.000 Palestinaca ubijeno. Ujedinjene nacije kažu da stanovništvo od 2,3 miliona ima malo hrane, vode i skloništa, a nestašica hrane u nekim dijelovima premašuje nivoe gladi.

U pismu, grupa je navela da je izraelska vojna operacija protiv Hamasa „nužna i opravdana“. Ali operacije Izraela su „obilježene uzastopnim kršenjima“ međunarodnog prava koji zabranjuje neselektivno ubijanje i upotrebu oružja koje ne dopušta diskriminaciju između boraca i civila, rekla je grupa.

„Desetine hiljada civila Gazane su ubijene, od kojih su većina žene i djeca“, rekla
je grupa. „Ubistva civila ove prirode i razmjera ne mogu se opravdati“, dodaju.
Izrael poriče da njegove operacije krše međunarodno pravo.

Grupa je saopštila da podržava Bidenov poziv na hitno primirje od najmanje šest sedmica, uspostavljanje pouzdanog sistema isporuke humanitarne pomoći i oslobađanje talaca. Potpisnici su također pozvali izraelsku vojsku da poštuje pravila borbe u skladu s međunarodnim pravom.

#JoeBiden #Svijet