Članak

PREDSJEDNICA EK

Von der Leyen: Treba po svaku cijenu spriječiti ofanzivu na Rafah

Gaza se suočava s glađu. To je neprihvatljivo. Od ključnog je značaja da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre te da budu oslobođeni taoci i bude omogućeno da u Gazu stigne više humanitarne pomoći.

(Patria) - Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorava da je humanitarna situacija u Gazi katastrofalna i neprihvatljiva, te da po svaku cijenu treba spriječiti izraelsku ofanzivu na Rafah.

- Gaza se suočava s glađu. To je neprihvatljivo. Od ključnog je značaja da se brzo postigne sporazum o prekidu vatre te da budu oslobođeni taoci i bude omogućeno da u Gazu stigne više humanitarne pomoći.

Pomoć kopnom stiže presporo, zato pozivamo na otvaranje više kopnenih prelaza, dok razvijamo alternative poput dostavljanja pomoći iz vazduha i pomorskog koridora sa Kipra - kazala je Von der Leyen na zajedničkoj press konferenciji s generalnim sekretarom UN-a Antonijem Guterresom.

Naglasila je da treba raditi i na tome da isporuke budu sigurne.

Komentarišući rad Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), istakla je da EU s njima ima konstruktivan dijalog, ali i pozdravila Guterresovu "odlučnost i transparentnost" da se istraže optužbe da su neki njihovi članovi učestvovali u napadima na jug Izraela 7. oktobra prošle godine.

- Evropa će podržati rekonstrukciju Gaze čim to uslovi dozvole - istakla je Von der Leyen i dodala da treba izgraditi jasan politički put ka realizaciji modela dvije države - Izraela i Palestine.

#Gaza #HumanitarnaSituacija #IzraelskaOfanziva #Rafah #Glađu #PrekidVatre #KopneniPrelazi #VonDerLeyen #UNRWA #RekonstrukcijaGaze #Svijet