Članak

OBEĆANJE IZ WASHINGTONA

Savjetnik Bijele kuće: Paket vojne pomoći stići će do Ukrajine

Sullivan nije naveo vremenski rok, ali je rekao da nema potrebe govoriti o "planu B".

(Patria) - Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tokom posjete Kijevu da će veliki američki paket pomoći koji mjesecima blokiraju republikanci stići do Ukrajine, obećavši da će podrška Washingtona biti nastavljena.

Vitalna američka pomoć Ukrajini zapela je u Kongresu od kraja prošle godine.

- Iz naše perspektive uvjereni smo da ćemo to učiniti. Ova će pomoć stići do Ukrajine - rekao je Sullivan na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka s predstavnikom ureda ukrajinskog predsjednika Andrijem Jermakom.

Sullivan nije naveo vremenski rok, ali je rekao da nema potrebe govoriti o "planu B".

- Uvjeren sam da ćemo ostvariti "plan A". Dobit ćemo snažnu dvostranačku podršku u Zastupničkom domu za paket pomoći Ukrajini - rekao je Sullivan, dodavši da taj proces već predugo traje.

Jermak je rekao da su razgovarali o trenutnim potrebama Ukrajine na bojnom polju, samitu NATO-a u Washingtonu u julu i mirovnom samitu u Švicarskoj za koji Kijev želi da se održi ovog proljeća.

Ukrajina ne planira pozvati Rusiju na taj samit.

Jermak je kazao kako vjeruje da bi Kina, čiji je izaslanik ovog mjeseca posjetio evropske prijestonice, uključujući Kijev i Moskvu, mogla učestvovati na sastanku na vrhu.

Kina je ključni saveznik Rusije s kojom ima snažne ekonomske veze. Njeno učešće na samitu smatralo bi se velikom diplomatskom pobjedom Ukrajine, ocjenjuje Reuters.

#Ukrajina #Sullivan #Kijev #Kongres #Jermak #NATO #Washington #Švicarska #Rusija #Kina #Svijet