Članak

O RADNICIMA NIKO NE BRINE

Grupa radnika ViK-a u štrajku: Mi smo oni iz rupa što nas vidite na slikama, održavamo mrežu a ne daju nam ugovore!

Kako je za Patriju potvrdio jedan od radnika, Nusret Radača, oni su u štrajku od jučer.

Radnici ViK-a koji održavaju mrežu u štrajku (Foto: ViK Facebook)

(Patria) - Oko 30-ak radnika sarajevskog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija stupilo je u štrajk i obustavilo rad.

Kako je za Patriju potvrdio jedan od radnika, Nusret Radača, oni su u štrajku od jučer.

“Razlog je što radimo pet, sedam, osam godina, a nikada nam nisu dali ugovor na neodređeno. Ima nas nekih 30 radnika kojima nikada ne žele dati ugovor na neodređeno, a u posljednjih godinu dana primili su stotinu radnika i sve na neodređeno. Jedino nas ne žele primiti”, ističe Radača.

Kako kaže: “Mi smo ljudi koji održavamo mrežu, svi mi imamo neke škole, ali uglavnom smo niskokvalifikovana radna snaga. Popravljamo kvarove, kopamo i ono što nas vidite po ulicama i u rupama, to smo mi”.

Radača navodi da im resorni ministar Bojan Bošnjak ne želi odobriti ugovore na neodređeno, a i kada dobiju informaciju da je ministar pristao, onda direktor ViK-a Rusmir Salić (NIP) ne želi da im da ugovore.

“U svim drugim službama primaju radnike na neodređeno. Primjerice, bagerista, vozač, inženjer, druge službe. Mi imamo viška bagerista, a neki dan je bio konkurs i primili su na neodređeno trojicu bagerista. Direktora ne zanima naš problem iako smo još prije pet dana upozorili da će doći do ove situacije”, pojašnjava Radača.

Ovoj grupi radnika prijeti se otkazima. I njihove radne kolege koje nisu u štrajku su pod ucjenom otkazom ukoliko budu komunicirali s grupom radnika koja je u štrajku.

#vik #VodovodIKanalizacija #Radnici #štrajk #Sarajevo #BiH