Članak

PERSONA NON GRATA

Estonija protjeruje ruskog diplomatu zbog miješanja u unutrašnja pitanja

Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova jučer je saopštilo da je proglasilo nepoželjnim jednog ruskog diplomatu u Tallinnu zbog miješanja u unutrašnja pitanja.

(Patria) - Estonsko Ministarstvo vanjskih poslova jučer je saopštilo da je proglasilo nepoželjnim jednog ruskog diplomatu u Tallinnu zbog miješanja u unutrašnja pitanja.

"Estonija je danas proglasila člana osoblja Ambasade Rusije s diplomatskim statusom personom non grata", napisao je estonski šef diplomatije Margus Tsahkna na platformi X.

Prema njegovim riječima, ruska Ambasada miješala se u unutrašnja pitanja Estonije, tačnije u jedan sudski proces, pribavljanjem dokumenata krivičnog predmeta i doprinoseći njihovom objavljivanju na ruskim društvenim mrežama.

Tsahkna je pozvao ruske specijalne službe da zaustave koordinisane akcije protiv Estonije, uključujući hibridne operacije.

Službena nota uručena je otpravniku poslova Ambasade Rusije u Tallinnu, pošto je ambasador protjeran iz Estonije u januaru 2023. godine. Tada je to bila mjera reciprociteta zbog odluke koju je donijela Moskva.

Poslije novog protjerivanja u Ambasadi Rusije, u Tallinnu će ostati šest diplomata, izjavio je agenciji France Presse neimenovani portparol estonskog MVP-a.

#Estonija #ruskidiplomata #Svijet