Članak

SAD

Vrhovni sud odlučio: Teksas može hapsiti ilegalne migrante

Američki Vrhovni sud presudio je jučer da savezna država Teksas može odmah započeti primjenu kontroverznog zakona o migrantima.

(Patria) - Američki Vrhovni sud presudio je jučer da savezna država Teksas može odmah započeti primjenu kontroverznog zakona o migrantima.

Taj zakon, naime, dozvoljava državnim organima da hapse i pritvaraju ljude za koje sumnjaju da su ilegalno ušli u zemlju.

Odluka je donesena većinom glasova, jer je troje liberalnih sudija bilo protiv, prenosi CNN.

Pravna osporavanja zakona i dalje su na federalnom Apelacionom sudu, ali jučerašnja odluka Vrhovnog suda donosi značajnu, iako privremenu, pobjedu Teksasu, koji je u stalnom sukobu s administracijom Joea Bidena oko imigracione politike.

Apelacioni sud u ponedjeljak je blokirao stupanje na snagu teksaškog zakona na neodređeno vrijeme, ali je Vrhovni sud jučer to poništio.

Zakon koji je u decembru potpisao republikanski guverner Teksasa Greg Abbott odmah je izazvao zabrinutost među zagovornicima imigracije zbog povećanog rasnog profilisanja, kao i odredbi koje vlastima u Teksasu omogućavaju da pritvaraju i deportuju migrante.

#Teksas #migranti #Svijet