Članak

TRAŽE I OSTAVKU MINISTRICE

Od 17. aprila svakodnevni štrajkovi u osnovnim školama u KS, Sindikat ima više zahtjeva

(Patria) - Od 17. aprila u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo bit će održavani svakodnevni štrajkovi u trajanju od dva školska časa u prvoj i drugoj smjeni te međusmjeni.

Ovu odluku donijela je Skupština Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS. O detaljima najavljenih štrajkova sutra će govoriti predsjednik Sindikata Saudin Sivro i članovi štrajkačkog odbora.

Nakon usvajanja Pedagoških standarda, Sindikat se oglasio sa zahtjevom za povlačenje tih standarda te traži i ostavku ministrice odgoja i obrazovanja KS Naide Hota-Muminović.

Novim standardima planirane su administrativne reforme, a školski domari mogli bi ostati bez posla.
Štrajkovi će trajati do ispunjenja zahtjeva.

Podsjećamo, od prvobitnog masovnog štrajka koji je trebao biti 14. februara odustalo se jer je sa Vladom KS postignut dogovor o povećanju plaća, dok seo drugim zahtjevima trebao nastaviti razgovor. Umjesto toga ministrica je donijela nove Peadgoške standarde bez konsultacija sa Sindikatom i bez uvažavanja njihovih primjedbi.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro kazao je da su spremni štrajkovati sve do narednih izbora kada se bira vlast u Kantonu Sarajevo do oktobra 2026. godine.

Osim prosvjetnih radnika Pedagoškim stanardima i normativima za srednje obrazovanje nisu zadovoljni ni sekretari srednjih škola čiji se obim poslova proširio i povećala odgovornost i ovlaštenja.

„Sekretari srednjih škola Kantona Sarajevo su u proceduri javne rasprave o Nacrtu Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje u Kantonu Sarajevo imali niz sastanaka sa akterima u procesu utvrđivanja akata - predstavnicima Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, predstavnicima nadležnog Ministarstva za odgoj i obrazovanje i obratili se nadležnom Sindikatu po istom pitanju. Prema dogovoru na sastanku održanom 21.02.2024. godine u prostorijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje u Kantonu Sarajevo, sekretari srednjih škola su dostavili pismene primjedbe i sugestije na ruke odgovornih u gore navedenim nadležnim institucijama, sa obrazloženjem opravdanosti, a za koje odgovorni u nadležnim institucijama nisu imali sluha.

Sekretarima se novim Pedagoškim standardima i normativima utvrđuju novi poslovi - poslovi po ovlaštenjima - zastupanje škole na sudu i rješavanje po prijavama korupcije, iako su ukazali na to da je Uredbom sa zakonskom snagom o ustanovama Bosne i Hercegovine, Zakonom o upravnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonom o srednjem obrazovanju Kantona Sarajevo propisano da je direktor lice ovlašteno za zastupanje, te da može, a i ne mora dati drugom licu punomoć za zastupanje, za svaki pojedinačni slučaj. Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo je uspostavljen sistem interne prijave korupcije, po kojem direktori mogu da postupaju po prijavama korupcije ili da imenuju ovlaštena lica za rješavanje po prijavama, te ova ovlaštenja nisu mogla biti utvrđena kao redovan posao radnika, u ovom slučaju sekretara škole.

Dodatno su utvrđeni poslovi javnih nabavki bez definisanja da su to poslovi iz djelokruga rada sekretara - odluke i ugovori, rješavanje po žalbama i učešće u izradi plana javnih nabavki, kako je ranije bilo, jer "poslovi javnih nabavki" je kompleksan pojam i podrazumijeva niz radnji koje nisu sve pravne, a koje su do sada obavljali članovi komisija za javne nabavke, radnik u računovodstvu, ovlaštena osoba za unos podataka i sekretar, svako iz svog domena rada, s obzirom da školama nikada nije sistema!izovan radnik službenik za javne nabavke, niti je nadležno Ministarstvo preuzelo nabavke za resor osim usluga osiguranja radnika i imovine.
Nejasno je po kojem principu su u već ranije definisano četrdesetosatno radno vrijeme serdara, utvrđeni novi obimni poslovi i postovi sa povećanim ovlaštenjima koji za sobom povlače i povećanu prekršajnu odgovornost.

Struktura radne sedmice sekretara ranije je bila definisano Izmjenama i dopunama Pedagoških standarda i normativa za srednje obrazovanje ("Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 07/21) uz suglasnost resornog Ministarstva, Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo, Ureda za zakonodavstvo i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo, za koje suglasnosti nismo sigurni da postoje u ovoj proceduri definisanja radnog odnosa i uslova rada, a što će biti predmet našeg daljeg interesovanja i djelovanja, u cilju zaštite radnog odnosa koji smo zasnovali svojom slobodnom voljom", navedeno je u reakciji Aktiva sekretara srednjih škola.

#NaidaHotaMuminović #Pedagoškistandardi #Sarajevo #SaudinSivro #štrajk #BiH