Članak

PRIDRŽAVATI SE MORATORIJUMA

SAD pozvale Kinu i Rusiju na razgovore o nuklearnom naoružanju

Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da SAD pozivaju Rusiju i Kinu da se uključe u bezuslovne razgovore o kontroli (nuklearnog) naoružanja.

(Patria) - Američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da SAD pozivaju Rusiju i Kinu da se uključe u bezuslovne razgovore o kontroli (nuklearnog) naoružanja.

- Moramo se pridržavati postojećih obaveza o kontroli naoružanja, odmah, bez ikakvih uslova, s Rusijom i Kinom. Sve što treba da kažu je "da" i u dobroj vjeri sjednu na pregovarački sto.

Države s nuklearnim oružjem moraju da se pridržavaju moratorijuma o eksplozivnim nuklearnim testovima", rekla je Thomas-Greenfield u obraćanju u UN-u.

Ističe kako je potrebno okončati proizvodnju materijala koji se koristi u nuklearnom oružju, te dodaje da su SAD od danas zvanično među prijateljima Japana, koalicije Sporazuma o nuklearnom razoružanju i neširenju fisivnog materijala (FCMT).

#FCMT #Japana #Kina #LindaThomasGreenfield #Moratorijum #NuklearnoNaoružanje #NuklearnoOružje #NuklearnoRazoružanje #PregovaračkiSto #Rusija #Svijet