Članak

RAZGOVOR SA SENATOROM

Zelenski: Kritično važna brza odluka Kongresa o pomoći Ukrajini

Brza odluka Američkog kongresa o deblokiranju finansijske pomoći Ukrajini od kritične je važnosti, smatra ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čijoj vojsci ozbiljno nedostaje municija u borbi protiv ruskih snaga.

(Patria) - Brza odluka Američkog kongresa o deblokiranju finansijske pomoći Ukrajini od kritične je važnosti, smatra ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, čijoj vojsci ozbiljno nedostaje municija u borbi protiv ruskih snaga.

- Za nas je od ključne važnosti da Kongres brzo završi sve neophodne procedure i donese konačnu odluku o paketu od 60 milijardi dolara, koji je mjesecima blokiran zbog neslaganja između demokrata i republikanaca - rekao je Zelenski tokom sastanka sa senatorom Lindseyem Grahamom.

Administracija Josepha Bidena mjesecima je tražila novi paket pomoći Kijevu koji uključuje 60 milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći. Senat ga je odobrio demokratskom većinom, ali je i dalje blokiran u Predstavničkom domu.

Njegovo usvajanje ne odobravaju republikanci bliski Donaldu Trumpu, koji odbijaju da razmatraju tekst zbog spora o drugom pitanju - imigraciji.

Iscrpljena dvogodišnjom ruskom invazijom, Ukrajina se bori na frontu protiv ruske vojske koja je nadmašuje po broju vojnika, oružja i municije. Ruske snage su posljednjih sedmica napredovale na nekoliko frontova na istoku Ukrajine.

#Biden #Front #Kongres #Municija #Pomoc #Rusija #Senat #Trump #Ukrajina #Zelenski #Svijet