Članak

NARUŠENA SIGURNOSNA SITUACIJA

Ministre Katica, preuzmi odgovornost: Ne krivimo policiju - krivimo lično tebe i komesara

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica pokušao je vlastitu odgovornost, ali i još veću odgovornost policijskog komesara MUP-a KS Fatmira Hajdarevića za narušenu sigurnosnu situaciju u Sarajevu prebaciti na policijske službenike.

(Patria) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica pokušao je vlastitu odgovornost, ali i još veću odgovornost policijskog komesara MUP-a KS Fatmira Hajdarevića za narušenu sigurnosnu situaciju u Sarajevu prebaciti na policijske službenike.

U svom obraćanju javnosti, koje je uslijedilo nakon opravdanih kritika opozicije, medija, ali i zastupnika vladajućih stranaka u Kantonu Sarajevo, ministar Katica poručio je kako "ne dozvoljava da se isključiva odgovornost pripisuje MUP-u Kantona Sarajevo - Upravi policije" i da mu nije jasno "zašto se vrši ovoliki pritisak na policiju i MUP Kantona Sarajevo".

Umjesto da zajedno s komesarom Hajdarevićem prihvati odgovornost za stanje ne/sigurnosti u Sarajevu, ministar Katica odlučio je da se zajedno s Hajdarevićem sakrije iza policijskih službenika MUP-a KS, pokušavajući predstaviti opravdane kritike napadom na časne policijske službenike.

Zbog toga je važno istaći kako niko ne krivi policijske službenike za narušenu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo. Krivci su direktno Admir Katica i Fatmir Hajdarević, ali i kompletna vladajuća garnitura Trojke koja, ne samo da je sigurnosni sistem prepustila neznalicama i nekompetentnim kadrovima, već pored toga šuti i zabija glavu u pijesak, praveći se da ne čuje sve češće pucnje koji odzvanjaju glavnim gradom BiH.

Ministar Katica u potpunosti je zamijenio teze i pokušao ispolitizirati opravdane kritike koje mu trebaju poslužiti kao smjernice za poboljšanje stanja u oblasti sigurnosti. Svima u Sarajevu jasno je da policija vrijedno radi svoj posao, ali isto tako još jasnije je da radi ono što im se kaže i naredi. A naređuje im komesar. Ako će se kvalitet rada policajaca mjeriti brojem izdatih prekršajnih naloga za nepropisno parkiranje, u momentu dok navijački huligani haraju gradom, dok se puca na maloljetna lica, dok smrtno stradaju tinejdžeri, dok nema dijela grada u kojem ne izbija tuča, onda se mi nalazimo u ozbiljnom problemu.

Jedan od rijetkih koji je uspio zasjeniti Katicu u svom besmislenom pokušaju da opravda loše rukovođenje i nesposobnost Katice i Hajdarevića, jeste predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić. On je poručio da je "Kolegij Skupštine KS zatražio informaciju od institucija koje su bile zadužene za implementaciju zaključaka sa prošle tematske sjednice o sigurnosti u saobraćaju", kao da pucnjave, stalni fizički obračuni navijača, premlaćivanja i ubistvo vatrenim oružjem imaju ikakve veze sa "sigurnošću u saobraćaju". Stanje u saobraćaju je katastrofalno, ali to je samo jedan segment u kojem su podbacili odgovorni u MUP-u KS.

Da je pitanje sigurnosne situacije u potpunosti ispolitizirano govori i činjenica da o katastrofalnom stanju u oblasti sigurnosti šuti i Nezavisni odbor Skupštine KS koji prati rad policijskog komesara, nadzire primjenu ovlaštenja policijskog komesara u rukovođenju i tako dalje. Možda je šutnja čak i dobra jer po uzoru na autoritarne režime vlast Trojke u Kantonu Sarajevo imenovala je podobni Nezavisni odbor koji i nije baš toliko neovisan o NiP-u i koji ne može dati baš neovisnu i objektivnu ocjenu o radu policijskog komesara.

Vlast Trojke uspjela je od javnosti sakriti i da je nedavno Nezavisnom odboru, Komisiji za sigurnost Skupštine KS i ministru Katici dostavljena ozbiljna prijava od 35 strana koju potpisuje jedan od glavnih inspektora MUP-a KS, a u kojoj su iznesene najozbiljnije optužbe na rad policijskog komesara. Jesu li Okerić i Katica postupili u skladu sa zakonom i prijavu proslijedili nadležnom tužilaštvu, što je bila njihova obaveza, hoće li Nezavisni odbor pokrenuti disciplinski postupak u odnosu na komesara, plaše li se vlastite odgovornosti - pitanja su na koja odgovore trebaju dati primarno Okerić i Katica.

Rukovodstvo MUP-a KS, umjesto da se bavi preveniranjem, obukama policajaca, stimulisanjem inspektora i tako dalje, proteklu godinu dana bavilo se uglavnom internim premještajima policijskih službenika. Ti premještaji upitni su s aspekta zakonitosti i sigurno će jednog dana biti predmet istraga, a problematizirani su i prijavom podnesenom protiv policijskog komesara. Obaveza Vlade i Skupštine KS je da stvore ambijent u kojem policijski službenici neće strahovati od toga da će biti premješteni iz jedne opštine po principu - "prebacujem te jer mi se može".

Posebno je porazna šutnja zastupnika i ministara iz reda SDP-a i Naše stranke na sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevo. Ona samo dokazuje kako su vlastima u Kantona Sarajevo skladni koalicioni odnosi mnogo važniji od sigurnosti pa i života građana Kantona Sarajevo.

#AdmirKatica #ElvedinOkerić #FatmirHajdarević #MUPKS #sigurnosnasituacija #BiH