Članak

ČELNICI SAD-a i IZRAELA

Biden i Netanyahu razgovarali telefonom prvi put u više od mjesec dana

Njih dvojica posljednji su put razgovarali 15. februara, a Biden je sve glasniji u kritikama Izraela zbog broja poginulih Palestinaca i strašne humanitarne situacije u Gazi.

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su danas telefonom, što je bio njihov prvi poziv u više od mjesec dana usred rastućih tenzija zbog izraelske ofanzive u Gazi, saopštila je Bijela kuća.

Njih dvojica posljednji su put razgovarali 15. februara, a Biden je sve glasniji u kritikama Izraela zbog broja poginulih Palestinaca i strašne humanitarne situacije u Gazi, prenosi RSE.

Biden je s Netanyahuom razgovarao o novim dešavanjima u Izraelu i Gazi, uključujući situaciju u Rafahu i napore za povećanje humanitarne pomoći Gazi, navodi se u saopštenju.

Iz Bijele kuće su dodali da će kasnije objaviti više detalja o razgovoru.

Netanyahu je odbacio pritisak Washingtona, rekavši nedavno da će Izrael nastaviti s planom za ofanzivu u gradu Rafah na jugu Gaze kako bi slomio Hamas.

Uz upozorenje UN-a o neizbježnoj gladi u Gazi, Biden je ranije ovog mjeseca naredio američkoj vojsci da započne ispuštanje hrane u enklavu iz aviona i šalje američke snage da izgrade privremenu luku za pomoć.

Istovremeno, SAD nastavljaju isporučivati milijarde dolara vojne pomoći bliskom američkom savezniku Izraelu.

#JoeBiden #BenjaminNetanyahu #Izrael #Gaza #Palestina #Hamas