Članak

DRŽAVNI DELEGAT

Đonlagić: Predloženi zakon o Ustavnom sudu je pokušaj da se država razvali u njenim temeljima

Predloženi tekst zakona o Ustavnom sudu BiH pokušaj je da se država razvali u njenim temeljima, upozorava delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF).

(Patria) - Predloženi tekst zakona o Ustavnom sudu BiH pokušaj je da se država razvali u njenim temeljima, upozorava delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Dženan Đonlagić (DF).

"Za ovo su danas glasali 'za' delegati iz redova SNSD-a, SDS-a, HDZ-a i HDZ-a 1990. Sva 'sreća' pa je Trojka, kako kažu, odvojila HDZ od SNSD-a. Brutalno su preglasali sve delegate iz Kluba bošnjačkog naroda", naveo je Đonlagić na X-u.

Ističe da predloženi zakon delegata iz Kluba srpskog naroda nije bio sastavni dio dnevnog reda koji su delegati dobili za današnju sjednicu. A na samoj sjednici, navodi Đonlagić, delegat Nešković Želimir tražio je da se u dnevni red uvrsti njegov prijedlog zakona po hitnom postupku.

"Hitni postupak podrazumijeva da prijedlog ne ide na propitivanje pred Ustavno-pravnu komisiju. Kroz diskusiju smo apelovali na delegate da ovo ne ide u dnevni red.

Prema sadržaju predloženog, duboko smo uvjereni da je tekst Zakona u suprotnosti s važećim Ustavom BiH i da narušava ustavnu strukturu države.

Između ostalog, predložen je etnički kriterij za izbor sudija, izbacivanje sudija koje imenuje Evopski sud za ljudska prava, etničko i entitetsko glasanje kod donošenja odluka, promjenu nadležnosti.

Na samoj sjednici smo naglasili da ovakav način promjene Ustavnog suda BiH se ne može činiti predlaganjem zakona, nego samo promjenom Ustava BiH i amandmanima na Ustav.

Donošenje odluka, sastav, nadležnost su pitanja regulisana Ustavom BiH, ali ne i bilo kojim zakonom.

Na kraju, glasanjem svih prisutnih četiri delegata iz srpskog naroda, četiri od prisutnih pet delegata iz reda hrvatskg naroda, predloženi tekst zakona je 'utrpan' u dnevni red sjednice.

Svih pet delegata iz kluba bošnjačkog naroda i jedan delegat iz kluba hrvatskog naroda su glasali protiv.

Brutalnim preglasavanjem svih delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, donijeli smo odluku i to jednoglasno da napustimo današnju farsu od sjednice.

Ako je ovo ta koalicija na evropskom putu BiH sa kojom ćemo slabiti vlastite državne institucije i Ustavni sud BiH pretvoriti u još jedan 'dom naroda', onda je takav put autodestruktivan", poručio je Đonlagić.

#DF #Domnaroda #DzenanDjonlagic #ParlamentBosneiHercegovine #politika #bih