Članak

STATE DEPARTMENT

Na američkoj 'crnoj listi' završili i zvaničnici Sjeverne Makedonije i Kosova

Američki State Department objavio je danas da je na "crnu listu" stavio dvoje zvaničnika Sjeverne Makedonije i jednog s Kosova.

(Patria) - Američki State Department objavio je danas da je na "crnu listu" stavio dvoje zvaničnika Sjeverne Makedonije i jednog s Kosova, prenosi Politički.ba.

Prema objavi iz Washingtona, sankcionisani su bivša glavna tužiteljica Katica Janeva; aktuelni gradonačelnik Karpoša Stevco Jakimovski i bivši gradonačelnik Kačanika (grad na Kosovu) Xhabir Zharku.

"Njihovi postupci su potkopali vladavinu prava i vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihovih vlada", navodi se u odluci State Departmenta.

Isiče se da je u službenom svojstvu bivšeg specijalnog glavnog tužioca Sjeverne Makedonije Janeva bila umiješana u koruptivna djela, uključujući korištenje svog političkog utjecaja i službene moći za ličnu korist.

Postoje vjerodostojne informacije da je Janeva tražila i primila mito kako bi utjecala na krivično gonjenje koje je u njenoj nadležnosti.

U službenom svojstvu gradonačelnika Karpoša (Sjeverna Makedonija), Jakimovski je bio umiješan u koruptivna djela, uključujući korištenje svog službenog položaja za miješanje u urbani razvoj i procese nabavke u korist sebe i svojih saradnika.

U svom službenom svojstvu gradonačelnika Kačanika (Kosovo), Zharku je bio umiješan u koruptivna djela, uključujući korištenje svog položaja za miješanje u procese nabavke kako bi nezakonito dozvolio izgradnju na imovini u vlasništvu općine, u korist sebe i svojih saradnika.

Američke vlasti nastavit će koristiti sva raspoloživa ovlaštenja da promovišu odgovornost za korumpirane aktere u regionu i globalno.

#CrnaLista #SjevernaMakedonija #Kosovo #Region #StateDepartment #SAD