Članak

DOM NARODA

Delegati pitaju: Kako ćemo otvoriti pregovore sa EU nemamo ni budžeta institucija BiH

Krišto nije bila na sjednici te će odgovor dobiti u pismenom obliku.

Foto: Patria

(Patria) - Na današnjoj sjednici Doma naroda PS BiH delegati su postavili nekoliko pitanja Vijeću ministara BiH.

Delegat Zlatko Miletić imao je pitanje za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH.

„Razočaran sam jer je prošlo pet mjeseci od zakonskog roka za usvajanje Budžeta. Neprimjereno je da pregovaramo o pristupnim pregovorima sa EU, a da institucije nemaju budžet. Želim da skrenem pažnju i što mi djeluje razočaravajuće, zabrinjava me situacija da će se taj budžet i kad dođe do njegovog prijedloga kretati u granicama prošlogodišnjeg budžeta. A UIO prikupila rekordne prihode veće od 10 milijardi KM. Državni budžet će biti povećan za 40-ak miliona. Ostane li to tako, bit ću slobodan da se obratim članovima Predsjedništva BiH“, kazao je Miletić.

Krišto nije bila na sjednici te će odgovor dobiti u pismenom obliku.

Delegat Džemal Smajić (SBiH) uputio je pitanje Vijeću ministara BiH.

"Šta Vijeće ministara planira uraditi kako bi pomogla državnim službenicima kako bi im pomogli da prevaziđu inflantorni pritisak te da li je u planu isplata jednokratne pomoći. Smatram da je u pogledu zaposlenih u institucijama BiH nastala diskriminacija koju Vijeće ministara BiH treba otkloniti", naveo je Smajić.

Delegat DF-a Dženan Đonlagić kazao je da u odgovoru koji je dobio jasno da Budžeta još uvijek nema, ali da "možda bude poslije ove evropske euforije".

#Budžet #Domnaroda #BiH