Članak

PET ČLANOVA

Izraelski sigurnosni kabinet danas razgovara o prekidu vatre u Gazi

(Patria) - Izraelski sigurnosni kabinet trebao bi se sastati danas da razgovara o „mandatu“ delegacije koja treba otputovati u Dohu na razgovore o primirju u Gazi, saopšteno je iz ureda premijera.

Kabinet sigurnosti i manji, petočlani ratni kabinet sastaje kako bi „odlučili o mandatu delegacije zadužene za pregovore prije njenog odlaska u Dohu“, navodi se u saopštenju, bez preciziranja kada će delegacija otići, javio je AFP.

Izrael nije poslao delegaciju na nedavne pregovore o primirju u Kairu.
Odluka o slanju delegacije u Dohu dolazi nakon što je Hamas podnio novi prijedlog za šestosedmičnu pauzu u borbama u zamjenu za oslobađanje nekih talaca, kao i palestinskih zatvorenika. Ranije je Hamas insistirao na tome da će svako daljnje oslobađanje talaca biti uslovljeno trajnim prekidom vatre.

Ministar odbrane Yoav Gallant, član ratnog kabineta, održao je u subotu sastanak fokusiran na povratak talaca među kojima su bili i „predstavnici pregovaračkog tima“, navodi se u saopštenju njegovog ureda.

Ministar finansija krajnje desnice Bezalel Smotrich rekao je u subotu na mreži X da se protivi slanju delegacije na dodatne razgovore o taocima. „Hamasov zabludni stav pokazuje da su pristalice sporazuma u ratnom kabinetu i sigurnosnom establišmentu izgubili zavjeru“, rekao je.

„Vrijeme je da se otrijeznimo koncepte i učimo iz grešaka“, dodao je.

#Gaza #Izrael #ministri #PrekidVatre #svijet