Članak

DIREKTOR KUIP-A

Reakcija Adisa Mešića: Rado bih se odrekao zastare i dokazao da o krivičnom djelu nema nikakvog govora

(Patria) - Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Adis Mešić reagirao je na tekst Patrije "Tužilaštvo KS traži dokumente: Šta sadrži zatvorena koverta Adisa Mešića"

Njegov demant prenosimo bez intervencija.

"Nakon serije članaka koji obiluju nestinama, poluistinama i političkim pokušajima diskreditacije prisiljen sam da se obratim i demantujem:

da je "tužilaštvo KS je utvrdilo da je Adis Mešić koristio falsifikovanu potvrdu o radnom iskustvu „MCA komunikacije“ prilikom zapošljavanja u KUIP 2012. godine"

U aktima Tužilaštva Kantona Sarajevo koje ste objavili, a koje ja nikada nisam dobio, stoji da je donesena naredba da se istraga protiv Adisa Mešića i Mersihe Mešić neće sprovoditi zbog zastare, te da se "ukazuje" da postoji "osnov sumnje" da su imenovani počinili krivično djelo krivotvorenja isprave.

Ključne riječi: ukazuje, osnov sumnje

Sama činjenica da je donesena odluka da je predmet okončan zbog zastare (čega bih se rado odrekao, jer bih lahko dokazao da o krivičnom dijelu nema nikakvog govora) ne daje nikakvo pravo na službenu odbranu, a presumpcija nevinosti obavezuje sve učesnike krivičnog postupka, pa tako i tužitelja, sudiju i odbranu, ali i opštu javnost.

Naime iako se radi o pravnoj stvari koja je bezpredmetna, jer se istraga zbog zastare postupka neće sprovoditi, potpuno zanemarujući presumpciju nevinosti, a nastojeći sebi priskrbiti jeftine političke poene, mnogi su, uključujući i vaš portal uzeli sebi za pravo da presuđuju bez osnova.

Očito niste upućeni da samo sud u postupku može utvrditi da je nešto utvrđeno presudom, a ne tužilaštvo, koje je samo stranka u postupku.

Sve navedeno je veoma poznato i vama koji sve vrijeme vodite medijsku hajku u cilju moje diskreditacije, od čega se pokušava praviti slučaj u dnevno-političke svrhe, svjesno izvrćući činjenice, prezentujući ih tendeciozno, kako bi se na populistički i jeftin način diskreditovala vlast u Kantonu Sarajevo, gdje sam poslužio kao instrument za postizanje tih nečasnih ciljeva.

Napominjem da zbog mnogih nepravilnosti u vođenu postupka Suda i Tužilaštva KS po anonimnoj krivičnoj prijavi za radni staž i predmetnu potvrdu, kao i zbog činjenice da me kao "osumnjičenog" niko nikada nije kontaktirao na bilo koji način, pokrenuti su postupci pred disciplinskim tužiocem VSTV, kao i ostalim nadležnim organima", naveo je Mešić.

#AdisMešić #BiH #KUIP #Sud #Tužilaštvo