Članak

69-GODIŠNJI MUSTAFA

Hamas i druge palestinske frakcije osudile imenovanje novog premijera

(Patria) - Hamas i druge palestinske frakcije rekli su u petak da bi ovosedmično imenovanje novog palestinskog premijera od strane predsjednika Mahmouda Abbasa moglo produbiti podjele dok rat bjesni u Gazi, javio je AFP.

„Donošenje pojedinačnih odluka i uključivanje u formalne korake koji su lišeni suštine, kao što je formiranje nove vlade bez nacionalnog konsenzusa, je jačanje politike isključenja i produbljivanja podjela“, navodi se u saopštenju frakcija. Takvi koraci ukazuju na „ogromni jaz između (palestinskih) vlasti i ljudi, njihovih briga i njihovih težnji“.

Izjava je uslijedila dan nakon što je Abbas imenovao Mohammeda Mustafu, dugogodišnjeg savjetnika za ekonomska pitanja, za premijera i zadužio ga da formira novu vladu.

Ostali potpisnici bili su druga najveća militantna grupa u Gazi, Islamski džihad, ljevičarski
Narodni front za oslobođenje Palestine i Palestinska nacionalna inicijativa, politička stranka koja traži treći put između Abbasovog pokreta Fatah i Hamasa.

Mustafa zamjenjuje Mohammeda Shtayyeha, koji je podnio ostavku prije manje od tri sedmice navodeći potrebu za promjenama nakon što je Hamasov napad 7. oktobra pokrenuo rat s Izraelom u Gazi.

U pismu Abbasu objavljenom u petak, Mustafa je prihvatio imenovanje i rekao da je „veoma svjestan težine... strašnih okolnosti kroz koje prolazi palestinski narod“.

Šezdesetdevetogodišnji Mustafa se sada suočava sa zadatkom formiranja nove vlade za
Palestinske vlasti, koje imaju ograničene ovlasti u dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael. Od 2007. godine kontrola nad Palestinskim teritorijama podijeljena je između Abbasove palestinske vlasti na Zapadnoj obali i Hamasa u Pojasu Gaze.

Analitičari kažu da bi Mustafina bliskost s Abbasom ograničila šanse za veliku reformu
palestinskih vlasti.

Sjedinjene Američke Države i druge sile pozvale su na reformisanu palestinsku vlast koja će preuzeti kontrolu nad svim palestinskim teritorijama nakon završetka rata. Ali vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbacila je poslijeratne planove za palestinski suverenitet.

#Hamas #Palestina #predsjednik #premijer #Svijet