Članak

BORBA ZA POZICIJU

Ćulumu ističe mandat, a mora i u penziju: Ko će za direktora SIPA-e, ima li dogovora Nešića i Dodika

Piše: Amra Vrabac

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH u utorak 19. marta održat će sjednicu na kojoj će razmatrati, između ostalog, i informaciju o isteku mandata direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Mandat aktuelnog direktora Darka Ćuluma ističe u julu ove godine, a Nezavisni odbor PS BiH raspisuje konkurs tri mjeseca prije isteka mandata. Konkurs bi trebao biti raspisan u aprilu.

Iako je i prvi Ćulumov mandat bio sporan jer je sa 31. oktobrom 2019. godine imao već uslove za penziju sa 44 godine staža prema podacima Fonda PIO Rs, nezvanične informacije su da Ćulum želi još jedan mandat. Nezavisni odbor PS BiH ima obavezu da izvrši provjere Ćulumovog radnog staža.

No, ovog puta bit će malo veća borba za tu poziciju. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić ima svog favorita za tu poziciju, a već je u nekoliko komisija imenovao svoje prijatelje. Kako je rekao ranije za televiziju N1 nakon jednog takvog imenovanja, kad god bude mogao imenovat će svoje prijatelje. Ne treba imati dvojbe da će to biti slučaj i sa izborom direktora SIPA-e.

No, članovi Nezavisnog odbora PS BiH koji su stupili na dužnost 2021. godine izabrani su u vrijeme koalicije SDA-HDZ-SNSD, pa bi članovi iz reda Srba mogli blokirati Nešićeve želje, izuzev ako nije sklopio dogovor sa Miloradom Dodikom za šta postoji mimalna vjerovatnoća.

Godinama unazad političke stranke imaju svoje favorite u političkim strukturama, a i sam Nezavisni odbor PS BiH imenuje se, iako ne bi trebao, po bliskosti s političkim strankama i u konačnici i slušaju njihove naloge.

Tako smo Darka Ćuluma vidjeli da dočekuje političke lidere u Lukavici na jedan od sastanaka državne koalicije, a odazvao se i pozivu Staše Košarca na sastanak o eventualnom povlačenju kadrova iz reda Srba iz državnih institucija u septembru 2023. godine. No, za Ćuluma nije bilo nikakve sankcije. Upravo to govori o (ne)zavisnosti NO PS BiH.

Po Zakonu o SIPA-i ova agencija djeluje na profesionalnoj osnovi i ne predstavlja, ne štiti i ne podriva interese bilo koje političke stranke, registrovane organizacije ili udruženja, niti bilo kojeg konstitutivnog ili drugog naroda u BiH. To je navedeno i u izvještaju GRECO-a objavljenom u martu 2023. godine. No, za Ćuluma Zakon o SIPA-i očito ne važi.

Ukoliko ne bude dogovora Nešića i Dodika, Nezavisni odbor može razvlačiti proceduru te na taj način “produžiti” mandat Ćulumu. Zakon propisuje da direktor i zamjenici ostaju na tim pozicijama i nakon isteka mandata sve dok Vijeće ministara BiH ne imenuje nove direktore i zamjenike.

Takav slučaj je bio kada se 2023. godine mijenjalo rukovodstvo Granične policije BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i zamjenik direktora SIPA-e.


#AmraVrabac #DarkoĆulum #direktor #MiloradDodik #NenadNešić #Nezavisniodbor #SIPA #BiH