Članak

EVROPSKA KOMISIJA

Brisel o slučaju Aide Ćorović: Odgovornost za ratne zločince, a ne one koji im se protive

Pravda treba da osigura odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv veličanja ratnih zločinaca, poručila je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero.

(Patria) - Pravda treba da osigura odgovornost za ratne zločine, a ne za proteste protiv veličanja ratnih zločinaca, poručila je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero.

Njena je to reakcija na poziv za izdržavanje zatvorske kazne koji je aktivistica Aida Ćorović dobila jer nije platila novčanu kaznu za gađanje jajima murala ratnog zločinca Ratka Mladića.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa, Pisonero je navela da je sloboda izražavanja osnovno pravo EU koje treba zaštititi. Ističe da svaka mjera hapšenja ili krivične sankcije mora biti opravdana i srazmjerna.

- Svaka takva mjera nametnuta na osnovu izražavanja političkih stavova je problematična i podliježe strogim ograničenjima, kako je to predviđeno članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima - istakla je Pisonero u izjavi za RSE.

Inače, aktivistica Aida Ćorović je s kolegicom Jelenom Jaćimović privedena nakon što je na Međunarodni dan borbe protiv fašizma bacila nekoliko jaja na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Pravosnažnu presudu Prekršajnog apelacionog suda na kaznu od 100.000 dinara (oko 850 eura) dobila je 14. decembra 2023. U presudi se navodi da je Ćorović prekršila Zakon o javnom redu i miru, jer je "bacala jaja u pravcu stambene zgrade" i vrijeđala policijske službenike prilikom vršenja dužnosti.

Ćorović je u četvrtak za Radio Slobodna Evropa rekla da je dobila rok od osam dana da se javi u zatvor "Padinska skela" na izdržavanje tromjesečne zatvorske kazne.

Evropske institucije redovno u dokumentima podvlače problem veličanja i glorifikacije ratnih zločinaca u Srbiji. Posljednji izvještaj o napretku za zemlju ponovio je zaključak da određeni broj srbijanskih političkih partija i ličnosti, uključujući i ministarski nivo, nastavlja pružati podršku osuđenim ratnim zločincima i javni prostor za njih.

Prema nalazima Evropske komisije u Godišnjem izvještaju za Srbiju, osuđeni ratni zločinci nastavljaju širiti govor mržnje u javnom prostoru, a određeni političari, kaže se u tom dokumentu, i dalje, bez posljedica, negiraju genocid u Srebrenici.

Ratko Mladić je osuđeni ratni zločinac - on je pred Međunarodnim sudom u Hagu osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

#AidaĆorović #anapisonero #Beograd #EvropskaKomisija #ratnizločinac #srbija #VeličanjeZločina #Region