Članak

NEŠIĆ TRLJA RUKE

Derogiranje BiH i pretvaranje DKPT u zaštitarsku agenciju: Nije dobro sve što stranac nudi, dokaz je EUROPOL Kontakt tačka

Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

Još 1. marta 2021. godine kada je Vijeće ministara jednoglasno donijelo Odluku o dodjeli prostora Ministarstvu sigurnosti u svrhu uspostave zajedničke kontakt-tačke za saradnju sa EUROPOL-om, priča je završena. Svi potpisnici famoznog Sporazuma o saradnji sa EUROPOL-om morali su biti svjesni da oduzimanjem nadležnosti Direkciji za koordinaciju policijskih tijela neće biti skoro vraćane.

Neće biti nikad, jednako kao i Zakon o prebivalištu i ine druge zakonske osnove gdje se derogirala država BiH.

Tadašnji ministar sigurnosti BiH zajedno s ostalima u Vijeću ministara popustio je zahtjevima koji dolaze od SNSD-a i Milorada Dodika i danas suze ne pomažu. Politika, kako ona ranija, tako i ova sadašnja nema jasnu strategiju kako učiniti korak nazad, jer i korak nazad je nekad bolji od tapkanja u mjestu.

A Nacionalna kontakt tačka za saradnju s EUROPOL-om gubi smisao. Vremenom će se ugasiti, jer će sve policije u BiH ostvariti direktne komunikacije preko SIENE. To je već učinio MUP Rs-a, inače jedina policijska agencija u Bih koja je ranije (prije potpisa sporazuma) odbijala sarađivati s EUROPOL-om, jer je komunikacija iška preko Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

A, saradnja je bila potpuno zadovoljavajuća. Sjetit ćemo se Pedra Sorana,generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje i njegovog pisma upućenog bivšem predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću koji je jasno kazao da imajući u vidu organizacijsku strukturu, materijalno-tehničku opremljenost i ljudske resurse podržava postojeću operacionalizaciju Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa EUROPOL-om u okviru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Ali Dodik nije odustajao, a i Delegaciji EU u BiH se žurilo, pa su potpisnici bukvalno, onako kako to mudro znaju stranci, prisiljeni na potpis. To mnogo govori i o samim potpisnicima, koji su pristali zarad interesa nižerazrednih bjelosvjetskih diplomata, koji karijere prave u BiH, derogirati državu BiH.

Tako danas bh. političari više brinu da li će biti okarakterisani kao kočnirači EU puta nego šta će ostati od države BiH na tom putu! Sadašnja garnitura vladajućih čak smatra minusom i nedostojnim politike svakog ko nije spreman na kompromis ako je odluka na uštrb BiH.

A, ova priča s EUROPOL-om je pokazala upravo to. Ipak na prvom mjestu mora biti država BiH, a kasnije svaki drugi integracijski put.

Ali, navikli su politički predstavnici u Bosni i Hercegovini da budu poslušnici različitih svjetskih centara moći, kako onih Zapadnih, tako i onih iz Moskve. Stvar je samo stavova i percepcija o tome kuda Bosna i Hercegovina treba da ide Istok ili Zapad. I svima je sve važnije osim BiH. Priznat će tako nedavno Nermin Nikšić da ukoliko ne dobijemo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, oni će se isto ogrnuti u patriotizam!? Dakle, na putu te EU Nikšić i ekipa nisu ogrnuti patriotizmom? Da jesu ne bi se sam Ramo Isak i Enes Karić borili za Nacionlanu kontakt tačku.

Zato Nešić danas s puno ponosa najvaljuje direktnu saradnju MUP-a Rs i EUROPOL-a i još protivnicima ovakvih neustavnih rješenja naziva neznalicama.

„Najjednostavnije rečeno nisu htjeli ili nisu znali čitati zvanične akte koji regulišu ovu oblast (Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a, Privremena odluka o uspostavljanju sistema saradnje i razmjene informacija, Instrukcija o postupanju s ciljem sprovođenja sporazuma o strateškoj saradnji i Pravilnik o radu N/ZKT)“, kazao je Nešić.

A tamo ipak stoji da svim tim aktima dato je pravo nadležnim organima, koji čine NZKT, a koji su prepoznati kao nadležni i od strane EUROPOL-a (DKPT, SIPA, GP BiH, Federalni MUP, kantonalni MUP- ovi, MUP Rs, Policija Brčko Distrikta, Služba za poslove sa strancima, Istražno odjeljenje UiO), da pod određenim uslovima koje propisuje EUROPOL mogu dobiti direktnu vezu sa EUROPOL-om.

Očito je da Pravilnik tumači kako ko hoće, ali činjenica jeste da je popuštanjem zahtjevima Dodika (iako je došlo ucjenom stranaca) omogućen sav cirkus koji trenutno živimo.
Podsjećamo, imajući u vidu nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koje su propisane zakonima, uz uvažavanje međunarodnih standarda, stav Direkcije je bio da nacionalna kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om treba i mora ostati, kako organizacijski, tako i lokacijski, u Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku saradnju DKPT-a gdje su smješteni i drugi kanali za razmjenu informacija (INTERPOL, SELEC).

Mirsad Vilić, bivši direktor DKPT-a u obraćanju i Delegaciji EU pojasnio je sve činjenice u vezi ove problematike.

I Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH, ranije je povukao svoj potpis sa Sporazuma o uspostavi Zajedničke kontakt tačke za BiH kao Nacionalne tačke kontakta za BiH koja će djelovati kao centralna tačka između EUROPOL-a i ostalih nadležnih organa BiH.

Na kraju svi su stavili svoj potpis i danas je postojanje Nacionalne kontakt tačke haman besmislen, a moguće je i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koju samo što nisu pretvorili u zaštitarsku agenciju!?

A, podsjećam, ovo je jedina državna sigurnosna agencija na čijem je čelu Bošnjak.

#AljošaČampara #AminaČorboZećo #DKPT #EnesKarić #EUROPOL #MirsadVilić #MUPRs #RamoIsak #SIPA #izdvojeno #BiH