Članak

ANKETA MEĐU GLASAČIMA

Najnovije istraživanje Reutersa i Ipsosa: Biden ispred Trumpa za jedan procenat

Najnovije istraživanje Reutersa/Ipsosa pokazuje da američki predsjednik Joe Biden ima marginalni procentni poen prednosti u odnosu na Donalda Trumpa uoči predsjedničkih izbora u novembru.

(Patria) - Najnovije istraživanje Reutersa/Ipsosa pokazuje da američki predsjednik Joe Biden ima marginalni procentni poen prednosti u odnosu na Donalda Trumpa uoči predsjedničkih izbora u novembru.

Ukupno 39 posto registrovanih birača rekli su da bi glasali za demokratu Bidena, da se izbori održavaju danas, u poređenju s 38 posto onih koji bi birali republikanskog bivšeg predsjednika Trumpa.

Mnogi glasači ostaju neodlučni - 11 posto bi radije glasalo za druge kandidate, pet posto je reklo da ne bi glasalo, a sedam posto da ne zna ili odbija da odgovori.

Oba kandidata nose značajne obaveze u prvom revanšu predsjedničkih izbora u SAD-u u skoro 70 godina, pri čemu su glasači zabrinuti zbog Bidenove starosti i predstojeća četiri krivična suđenja Trumpu, uključujući optužbe da je pokušao poništiti svoj izborni poraz 2020.

Trump je imao marginalnu prednost među ispitanicima, ali je Bidenovo vodstvo među registrovanim biračima bilo značajno jer je veća vjerovatnoća da će ljudi koji su već registrovani za glasanje to učiniti u novembru.

Samo dvije trećine birača s pravom glasa izašlo je na predsjedničke izbore 2020., na kojima je Biden pobijedio Trumpa.

S obzirom da mnogi glasači nisu bili oduševljeni ni Trumpom, ni Bidenom, nova anketa je pokazala da nezavisnog kandidata Roberta F. Kennedyja Juniora podržava 15 posto registrovanih birača ako se pojavi kao treći kandidat na glasačkom listiću, što je pad sa 17 posto u odnosu na januarsko istraživanje.

Kad je od ispitanika u anketi zatraženo da biraju između Trumpa i Bidena, bez ikakvih drugih opcija, Biden je vodio 50 posto prema 48 posto među registrovanim biračima, dok je dva posto odbilo da odgovori na pitanje.

Samo oko 37 posto pristalica republikanke Nikki Haley planira glasati za Trumpa sada kada je ona odustala od republikanskog takmičenja, pokazala je anketa.

Nekih 16 posto reklo je da bi glasalo za Bidena, a ostali su rekli da bi glasali za nekog drugog ili ne bi glasali uopšte.

#anketa #DonaldTrump #JoeBiden #Novembar #PredsjedničkiIzbori #SAD #Svijet