Članak

PRIJAVA NA KONKURS

Tužilaštvo KS traži dokumente: Šta sadrži zatvorena koverta Adisa Mešića

Tužilaštvo KS uputilo je dopis Vladi KS, odnosno Stručnoj službi Vlade za dostavljanje dokumentacije koja se odnosi na Adisa Mešića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Tužilaštvo KS uputilo je dopis Vladi KS, odnosno Stručnoj službi Vlade za dostavljanje dokumentacije koja se odnosi na Adisa Mešića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Tužiteljica je od Stručne službe Vlade zatražila dokumentaciju koju je Adis Mešić predao na konkursu za direktora KUIP-a u junu 2023. godine.

Taj konkurs je poništen, a pristigle prijave tadašnja Komisija nikada nije otvorila. Tužiteljicu zanima da li je u dostavljenoj prijavi i dokumentaciji Mešić upotrijebio Potvrdu ili uvjerenje o traženom radnom stažu u originalu ili ovjerenoj kopiji kao i drugu dokumentaciju.

Tužilaštvo KS je utvrdilo da je Adis Mešić koristio falsifikovanu potvrdu o radnom iskustvu „MCA komunikacije“ prilikom zapošljavanja u KUIP 2012. godine, a koju je na zahtjev Tužilaštva KS prvo izuzela Uprava policije MUP KS iz njegovog personalnog dosijea u KUIP-u, a zatim je odlukom Općinskog suda i trajno oduzeta.

Tužilaštvo KS je donijelo naredbu da se protiv Mešića i njegove supruge koja mu je potpisala spornu potvrdu neće provoditi istraga jer je nastupila zastara krivičnog djela „krivotvorenje isprave“, ali zbog interesa morala jer je nesumnjivo da sadrži neistinite podatke koji su poslužili u konkursnoj proceduri zatraženo je trajno izuzimanje sporne potvrde.

Komisija koja je trebala provesti konkursnu proceduru iz juna 2023. godine danas je sačinila zapisnik svih pristiglih prijava i uz propratni akt za Tužilaštvo KS dostavilo Stručnoj službi Vlade na upućivanje tužiteljici.

Ovaj konkurs je poništen u septembru 2023. godine te je donesena odluka o raspisivanju novog konkursa. I na prvi i na drugi konkurs Mešić je poslao prijavu. Na drugom konkursu formirana je i druga komisija.

Uporedo s provođenjem konkursne procedure vršeno je njegovo imenovanje za vršioca dužnosti direktora KUIP-a. I o tome je Tužilaštvo KS vršilo provjere, ali je tužilac Tužilaštva KS donio naredbu da se neće provoditi istraga o imenovanjima Mešića za vršioca dužnosti.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić za Patriju je istakla kako Mešić na konkurs po kojem je imenovan nije dostavio spornu potvrdu. Riječ je o drugom raspisanom konkursu, a Mešić je imenovan za direktora na mandat od pet godina u decembru 2023. godine.

Ostalo je nepoznato šta je Mešić dostavio u prvoj prijavi na poništenom konkursu, odnosno da li tu ima elemenata krivičnog djela i to je ono što Tužilaštvo KS želi provjeriti.

Zašto Tužilaštvo KS neće provoditi istragu o imenovanjima

Članovi Vlade KS koji su imenovali Mešića više puta za v.d. direktora KUIP-a su ispitani na te okolnosti, a sam tužilac zaključuje da Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima propisuje da se za vršioca dužnosti može imenovati osoba do tri mjeseca bez ponavljanja.

No, kako tužilac dalje pojašnjava u praksi se dešava da konkursna procedura (konačnog) imenovanja rukovodioca traje duže od tri mjeseca što ima za posljedicu da bi institucija o kojoj je riječ, ostala bez rukovodioca jer, iako je imenovanom vršiocu dužnosti istekao mandat, nije moguće izvršiti konačno imenovanje rukovodioca, usljed činjenice da konkursna procedura nije okončana. Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH ne prepoznaje takvu situaciju pa u tom pogledu možemo govoriti o pravnoj praznini.

Iako se tužilac poziva i na Zakon o upravi u kojem se navodi „izuzetno radi spriječavanja nastanka štetnih posljedica za rad i funkcionisanje institucije, tijelo mjerodavno za imenovanje vršioca dužnosti rukovodioca institucije, može donijeti rješenje o imenovanju vršioca dužnosti rukovodica na još jedan period od tri mjeseca u naročito opravdanim slučajevima kao što je slučaj kada postupak imenovanja rukovodioca i zamjenika rukovodioca nije okončan i slično“, nije do kraja jasno kako mu nije sporno što se ista osoba tri puta uzastopno imenuje za vršioca dužnosti.

Jedan od ispitanih ministara predlagao je da se za vršioca dužnosti imenuje neka druga osoba, no većina ministara se nije s tim složila. Iako su članovi Vlade KS znali u momentu imenovanja Mešića za vršioca dužnosti u septembru da se provode istražne aktivnosti, a bili su upoznati i sa informacijom Ureda za borbu protiv korupcije KS, tužilac je poklonio vjeru iskazima članova Vlade KS koji su svi ponovili istu rečenicu da su htjeli spriječiti štetne posljedice za KUIP i da je bilo nemoguće za tri mjeseca provesti konkursnu proceduru.

Nakon ovakve odluke Tužilaštva KS, nema prepreke da Vlada KS i ova i svaka buduća vrši imenovanja podobnih kadrova više puta sve do konačnog imenovanja na direktorski mandat.

#AdisMešić #KUIP #Tužilaštvo #TužilaštvoKS #VladaKS #bih