Članak

DVA PUTA SKINUTO

Vijeće ministara BiH 19. marta imenuje novo Stručno vijeće Agencije za lijekove, hoće li ovog puta ministrica navesti imena

(Patria) - Imenovanje članova Stručnog vijeća Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine naći će se na dnevnom reda 43. sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja će se održati u utorak 19.3.2024. godine, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Patriju.

Naime, ovaj Prijedlog je već dva puta skidan sa sjednice Vijeća ministara BiH, a ministrica Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) nije navela imena kandidata predloženih u Stručno vijeće iako je to bila dužna uraditi. Na pitanje Patrije zašto nisu navedena imena u Prijedlogu i da li je to zbog prijedloga koje je uputio federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) ministrica Bošnjak nije odgovorila.

U svom odgovoru navela je da na osnovu člana 15. stav (2) Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Bosne i Hercegovine, članove Stručnog vijeća imenuje Vijeće ministara BiH između istaknutih stručnjaka iz oblasti farmacije, medicine, hemije i prava iz oba entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH sa liste kandidata koju su utvrdila entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko Distrikta. Stoga je nejasno zašto onda ministrica Bošnjak nije precizno navela imena sedam kandidata kako je to tražio Ured za zakonodavstvo i Generalni sekretarijat.

Iako nije dala odgovor zašto nije navela kandidate u Prijedlogu koji je upućen Vijeću ministara, ministrica Bošnjak je istakla nešto što je nismo ni pitali.

Ministarstvo civilnih poslova, nakon što je Agencija dostavila obavijest Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine o isteku mandata članova Stručnog vijeća Agencije, postupilo je u skladu sa Zakonom. Ministarstvo je uputilo Informaciju o isteku mandata članova Stručnog vijeća Agencije Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, koje je istu usvojilo i donijelo zaključak (Obavijest broj: 05-07-1-294-20/23 od 10. 2. 2023. godine) da se hitno pripremi i dostavi Prijedlog odluke o imenovanju članova Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, pa su od nadležnih institucija zatraženi prijedlozi kandidata za imenovanja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta imenovanja su dostavili, dok je Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo pet urgencija Federalnom ministarstvu zdravstva kako bi dostavili prijedlog članova Stručnog vijeća Agencije i to u julu, avgustu, septembru i početkom oktobra 2023. godine.

"Nakon navedenih urgencija, Federalno ministarstvo zdravstva je aktom od 31.10.2024. dostavilo svoje kandidate za članove Vijeća, čime su se stekli uslovi da Odluka o imenovanju Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva bude upućena, u skladu sa Zakonom, Vijeću ministara na usvajanje. Za donošenje Odluke, Ministarstvo civilnih poslova pribavilo je pozitivna mišljenja Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine postupajući po Zakonu o lijekovima i medicinskom sredstvima i Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH, proceduru imenovanja članova Stručnog vijeća Agencije uputilo je Odboru za unutrašnju politiku koji je nadležan da sva pitanja iz nadležnosti Ministarstava razmotri prije rasprave na sjednici Vijeća ministara BiH", navela je ministrica Bošnjak.

Ministar Rimac je predložio tri imena: Zoran Šantić, Ivan Ćosić i Nedim Hrelja. Ministar zdravlja Rs Alen Šeranić je predložio Jelenu Medar, Zoranu Sučević i Nikolu Dronjka. Iz Brčko distrikta su predložili Dauta Hadžića.

Ranijem sazivu Stručnog vijeća mandat je istekao u martu 2022. godine, pa je nejasno zašto se čekalo godinu dana sa pokretanjem procedure imenovanja novih kandidata. Sve dok se ne imenuje novo Stručno vijeće, stari saziv obavlja sve dužnosti.

#Agencijazalijekove #DubravkaBošnjak #HDZ #Stručnovijeće #BiH