Članak

ODLUKE

Sudija u Georgiji odbacio dio optužbi protiv Trumpa

(Patria) - Sudija u suđenju Donaldu Trumpu za ometanje izbora u Georgiji u srijedu je odbacio tri optužnice protiv bivšeg predsjednika SAD-a i tri druge protiv suoptuženih, pokazuje sudski spis u srijedu, ali se cijeli slučaj nastavlja, javio je Reuters.

Sudac okruga Fulton Scott McAfee odlučio je da navodi državnih tužilaca da su Trump i njegovi suoptuženi pokušavali natjerati zvaničnike Georgije da prekrše svoju zakletvu nisu dovoljno detaljni da podrže tih šest tačaka, prema sudskom podnesku.

Sudija je ostavio netaknutim 35 drugih krivičnih tačaka, uključujući deset protiv Trumpa, koji je republikanski kandidat na izborima 5. novembra. Centralna optužba za reketiranje protiv Trumpa i njegovih preostalih četrnaest saoptuženika ostaje na snazi. Trump i njegovi suoptuženi izjasnili su se da nisu krivi po optužbama da su napravili zločinačku zavjeru kako bi poništili Trumpov poraz od Joe Bidena u ovoj saveznoj državi na izborima 2020. godine.

McAfee je rekao da bi tužioci mogli tražiti novu, detaljniju optužnicu po odbačenim tačkama. Slučaj Georgije jedan je od četiri krivična gonjenja sa kojima se Tramp suočava dok pokušava da svrgne Bidena. Suočava se i sa federalnim optužbama za napore da poništi izborni poraz i trebalo bi da mu se sudi u New Yorku početkom ovog mjeseca po optužbama u vezi sa novcem tajno
isplaćenim porno zvijezdi. Trump je negirao da je počinio krivična djela u sva četiri slučaja i rekao je da su to svi pokušaji da ga spriječe da povrati predsjedništvo.

Steve Sadow, Trumpov glavni advokat u slučaju Georgia, rekao je da tužioci „nisu iznijeli konkretne navode o bilo kakvom navodnom nedjelu“ u tačkama koje su odbačene.

„Cijelo krivično gonjenje predsjednika Trumpa je političko, predstavlja miješanje u izbore i treba ga odbaciti“, rekao je Sadow u saopštenju.

Glasnogovornica ureda okružnog tužioca okruga Fulton Fani Willis, koja je pokrenula slučaj, rekla je da tužioci razmatraju presudu i odbili su dalje komentarisati. Advokati Trumpa i pet suoptuženih, uključujući bivšeg šefa osoblja Bijele kuće Marka Meadowsa i Trumpovog ličnog advokara Rudyja Giulianija, osporili su optužbe da su pokušali natjerati zakonodavce Georgije da prekrše zakletve uvjeravajući ih da prihvate lažne glasove Trampovih birača.

Dvije od šest optužbi koje je McAfee odbacio odnose se na telefonski poziv iz
januara 2021. kada je Trump pritisnuo glavnog izbornog zvaničnika Georgije, Brada Raffenspergera, da „pronađe“ glasove kako bi preokrenuo njegov izborni poraz u državi.

U optužnici se nije dovoljno detaljno preciziralo kako su Trump i suoptuženi mogli potaknuti zvaničnike da prekrše svoje službene zakletve ili svoje dužnosti prema ustavima SAD-a ili Georgije, utvrdio je McAfee.

„Oni ne daju optuženima dovoljno informacija da inteligentno pripreme svoju odbranu, jer su optuženi mogli prekršiti Ustav, a time i statut na desetine, ako ne i stotine različitih načina“, napisao je sudija u svojoj presudi.

McAfeejeva presuda je došla u trenutku kada se on priprema za izdavanje dugo očekivane odluke o tome da li Willis, tužiteljka koji nadgleda slučaj, treba biti diskvalifikovana zbog romantične veze sa advokatom kojeg je unajmio da vodi tužilaštvo. Trumpov pravni tim je tvrdio da je Willis imala finansijsku korist od veze i da je možda lagala sudu, što Willis poriče.

#DonaldTrump #sud #Svijet