Članak

NEMA PODRŠKU

Wilders obznanio da neće biti premijer Nizozemske

Ne mogu da postanem premijer osim ako me sve partije koalicije ne podržavaju, što nije slučaj, objavio je Wilders na društvenoj mreži X.

(Patria) - Antiislamski desničarski nizozemski lider Geert Wilders, čija partija je pobijedila na parlamentarnim izborima, saopštio je jučer da neće biti premijer jer nema podršku političkih stranaka s kojima pokušava da formira vladajuću koaliciju.

"Ne mogu da postanem premijer osim ako me sve partije koalicije ne podržavaju, što nije slučaj", objavio je Wilders na društvenoj mreži X, gotovo četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Nizozemskoj.

Nizozemski mediji prije dva dana izvještavali su o prodoru koji bi mogao da dovede do formiranja vlade tehnokrata.

- Političke stranke spremne su da pređu u narednu fazu u formiranju vlade poslije dva dana dobrih i intenzivnih pregovora - rekao je supervizor pregovora, koji bi danas trebao da podnese ključni izvještaj.

Wilders je iznenadio Nizozemsku i ostatak Evrope kada je izvojevao veliku pobjedu na parlamentarnim izborima održanim u novembru.

Vođa Partije slobode (PVV) prvo je pokušao formirati vladajuću većinu s liberalnom partijom VVD, poljoprivrednom partijom (BBB) i centrističkom strankom Novi socijalni ugovor (NSC). Ali pregovori su zapali u ćorsokak prošlog mjeseca.

"Htio sam desničarski kabinet, manje azila i imigrancije. Nizozemci na prvom mjestu. Ljubav prema mojoj zemlji i biračima je velika i važnija od moje pozicije", napisao je jučer Wilders, mada je ranije redovno govorio kako želi da vodi zemlju.

Njegova pobjeda uzdrmala je nizozemsku politiku, ali da bi ispunio obećanje da će biti "premijer svih" morao je da ubijedi druge stranke da se pridruže njegovoj koaliciji.

Njegov cilj bio je da osigura većinu od 76 mjesta, od 150 koliko broji nizozemski parlament.

Wilders je tokom kampanje iskoristio široko rasprostranjenu frustraciju zbog migracija, obećavši da će "zatvoriti granice" i zabraniti Kur'an, ali je to drugo obećanje "odložio".

#granice #Nizozemska #politika #Wilders #Svijet