Članak

SUŠTINSKA PRIJETNJA EVROPI

Finski premijer: Rusija se sprema za dugi sukob sa Zapadom

Finski premijer Petteri Orpo izjavio je da se Rusija priprema za "dugi sukob sa Zapadom" i zatražio više potrošnje i koordinacije na evropskoj odbrani.

(Patria) - Finski premijer Petteri Orpo izjavio je da se Rusija priprema za "dugi sukob sa Zapadom" i zatražio više potrošnje i koordinacije na evropskoj odbrani.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jučer da je ulazak Finske i Švedske u NATO "besmislen korak" i da će Rusija rasporediti trupe i "sisteme uništenja" na finskoj granici.

- Rusija predstavlja trajnu i suštinsku vojnu prijetnju Evropi. Ako mi, kao ujedinjena Evropa, ne uspijemo dovoljno odgovoriti na ovaj izazov, sljedećih nekoliko godina bit će prepuni opasnosti i prijetnje od napada - rekao je jučer Orpo u obraćanju Evropskom parlamentu.

Orpo, čija zemlja graniči s Rusijom, pozvao je 27 država članica EU da povećaju svoje izdatke za odbranu i rekao da bi blok trebao brinuti o vlastitoj odbrani.

- Rusija nije nepobjediva - dodao je.

Putin je također upozorio Zapad da je Rusija tehnički spremna za nuklearni rat i da će, ako zapadne trupe budu poslane u Ukrajinu, to smatrati velikom eskalacijom sukoba.

Ruska okupacija Ukrajine ušla je u treću godinu, a NATO je demantovao da namjerava poslati trupe kao podršku Kijevu.

#Finska #PetteriOrpo #Rusija #Sukob #VladimirPutin #Zapad #Svijet