Članak

U OKTOBRU PROŠLE GODINE

Istraga UN-a utvrdila: Novinara Reutersa Issama Abdallaha u Libanu ubio izraelski tenk

Pucanje na civile, u ovom slučaju jasno identifikovane novinare, predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1701 (2006.) i međunarodnog prava.

(Patria) - Izraelski tenk ubio je novinara Reutersa Issama Abdallaha u Libanu 13. oktobra prošle godine, nakon što je ispalio dvije granate kalibra 120 milimetara na grupu "jasno identifikovanih novinara", što predstavlja kršenje međunarodnog prava, utvrdila je istraga UN-a o tom incidentu.

Istraga Privremenih snaga UN-a u Libanu (UNIFIL), sažeta u izvještaju u koji je Reuters imao uvid, pokazuje da njihovo osoblje nije zabilježilo nikakvu razmjenu vatre preko granice s Izraelom više od 40 minuta prije nego što je izraelski tenk otvorio vatru.

"Pucanje na civile, u ovom slučaju jasno identifikovane novinare, predstavlja kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1701 (2006.) i međunarodnog prava.

Procjenjuje se da nije bilo razmjene vatre preko plave linije u vrijeme incidenta. Razlog za napade na novinare nije poznat", navodi se u izvještaju UNIFIL-a od 27. februara.

Osim ubistva Abdallaha, dvije tenkovske granate ranile su još šest novinara.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Nir Dinar, upitan o nalazima izvještaja, rekao je da je Hezbollah napao njihove vojnike blizu izraelskog kibuca Hanita 13. oktobra, a na napad je odgovoreno artiljerijskom i tenkovskom vatrom kako bi se uklonila prijetnja.

Dinar je istakao i kako IDF žali zbog svakog ranjavanja osoba koje nisu u sukobu i dodao da izraelska vojska ne puca namjerno na civile, uključujući novinare, ali je poručio da je boravak u ratnoj zoni opasan.

Najavio je da će Mehanizam za utvrđivanje činjenica, koji je odgovoran za istragu vanrednih događaja, nastaviti s razmatranjem incidenta.

#Izrael #novinar #Reuters #Ubistvo #Svijet