Članak

'NEĆE MOĆI'

Američki režiser Oliver Stone: Optužbe protiv Trumpa su smiješne

Skoro 100 optužnica protiv tog tipa, to je smiješno. To je sve politički. Oni žele da ga strpaju iza rešetaka, ali neće moći - rekao je Stone.

(Patria) - Američki režiser Oliver Stone smatra da su svi pravni postupci protiv Donalda Trumpa političke prirode i da je bivši američki predsjednik žrtva "pravnog ratovanja", u kojem se krivično gonjenje koristi za ušutkivanje političkih ličnosti.

- Skoro 100 optužnica protiv tog tipa, to je smiješno. To je sve politički. Oni žele da ga strpaju iza rešetaka, ali neće moći - rekao je Stone za AFP.

Sedamdesetsedmogodišnji režiser filmova "JFK", "Platon", The Doors" i "Natural Born Killers" rekao je da neće glasati za Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD u novembru, prenosi RSE.

Stone je poručio da su "svi korumpirani", navodeći kao primjere Rusiju, Tursku i SAD.

- Korupcija je način života, ali oni sada od nje prave političko pitanje - smatra Stone.

Dodaje da neće glasati ni za aktuelnog predsjednika Joea Bidena.

- Nikad za Bidena, jer je Biden ratni huškač - govori Stone, koji je vijetnamski veteran.

Stone je za AFP govorio tokom putovanja u Pariz gdje promoviše svoj dokumentarni film o nuklearnoj energiji "Nuklearno sada".

Potcrtava da je mnogo razmišljao o pojmu "pravno ratovanje", pošto je nedavno završio film o brazilskom predsjedniku Luizu Inaciju Lula da Silvi, koji je bio zatvoren 2018. zbog optužbi za korupciju i pranje novca nakon nekoliko godina na vlasti.

Optužbe protiv Lule oborene su nakon što je istraga utvrdila da je sudija bio pristrasan, a Lula je prošle godine ponovo izabran za predsjednika.

Stone se često u svom poslu do sada znao fokusirati na latinoameričke ljevičarske lidere.

Uradio je tri dokumentarna filma o pokojnom kubanskom lideru Fidelu Castru i jednom od njegovih prijatelja - venecuelanskom lideru Hugu Chavezu, koji je umro 2013. godine.

- Lula, Castro i Chavez su svi humanisti. Svi su sjajni. Svi su originalni, čine najbolje što mogu za svoju zemlju. Mislim da je Chaveza motivisala ljubav prema zemlji. Također i Castra - rekao je Stone.

#DonaldTrump #OliverStone #Optužbe #SAD #Svijet